Celebra nutriţionistă Mihaela Bilic demontează unul dintre cele mai mari mituri alimentare româneşti despre SLĂNINA DE PORC. Pe cât de gustoasă este, pe atât de periculoasă se crede că este pentru sănătate, mai ales pentru cei care au probleme cu COLESTEROLUL. Iată că lucrurile nu stau chiar aşa, ci din contră. Mihaela Bilic spune pe pagina ei de Facebook că slănina de porc duce mai degrabă spre SOMON şi ULEIUL DE MĂSLINE, atunci când vine vorba despre conţinutul de acizi graşi.
„Somonul cu picioare e… porcul de Mangaliţa. Iată o analiză concretă a conţinutului de acizi graşi din slănina acestui animal. Puteţi vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono- şi poli-nesaturate depăşeste cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă. Şi de sezon:)”, a scris Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.
De ce este bună slănina
Conform cercetărilor actuale, slănina de porc prezintă numeroase beneficii pentru organism şi este ideal să fie consumată în cantitati moderate, dar regulate.S-a dovedit căslăninaajută laîntărirea sistemului imunitar. Specialiştii în domeniu susţin că datorită acidului arahidonic, aceasta favorizează scăderea colesteroluluişi este esenţială pentru protecţia organismului.
Mai mult decât atât, cantităţile mici de grăsime sunt benefice pentru inimă şi pentru cele mai importante vase de sânge.Un consumator de grăsime are unritm cardiac regulat, unmuşchi cardiac mai puternic şi o circulţie uşoară a sângelui. De asemenea, slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică şi este un bun remediu pentru durerile articulare.Tratează mahmureala
Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pansamentului gastric, care previne absorbţia rapidă de alcool din stomac.
Tratează durerile de articulaţii
Pentru a scăpa de durerile de articulaţii, se recomandă frecarea articulaţiilor bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se pune celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular şi se lasă să acţioneze peste noapte.
Somonul şi proprietăţile sale miraculoase
Cercetarile privind consumul de peste si protejarea articulatiilor au aratat ca acizii grasi omega 3 gasiti in somon pot fi transformati de organism in 3 tipuri de compusi care previn inflamatia cronica.
Prezenta de peptide bioactive din somon, pot sprijinii starea de sanatate a cartilajului articular si alte tipuri de tesuturi si ajuta la reglarea si echilibrarea balantei de colagen si minerale in oase si tesutul din jur.
Aceste peptide pot fi combinate cu omega 3 pentru a oferi articulatii puternice si beneficii anti-inflamatorii. Continutul incredibil de mare de vitamina D si seleniu in somon, s-a dovedit a fi un factor cheie pentru prevenirea inflamatiilor nedorite.
Sanatatea ochilor
Este cunoscut faptul ca uleiul de peste este important pentru imbunatatirea vederii. De asemenea, ajuta la prevenirea degenerescentei maculare. In caz de degenerescenta maculara, doua portii de somon pe saptamana este suficient pentru a reduce semnificativ riscul.
Sanatatea cardiovasculara
Consumul de somon a fost asociat cu un risc redus de numeroase probleme cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic, accident vascular cerebral si hipertensiune arteriala. Aportul de grasimi omega 3 continuti de somon ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Nivelul ridicat de seleniu antioxidant in somon, s-a dovedit a fi deosebit de important pentru protectia cardiovasculara.
Mai mult aici.