apa-vie-malnas-680x365

Apa minerală de Malnaş, prea sărată ca să fie pe placul oricui, se îmbuteliază în sticle ‘glazurate’ de ceramică fabricate în Germania, iar un litru costă cât o sticlă de vin bun.

O butelcuţă de numai 350 ml se vinde cu 11-15 lei, depinde de unde o iei, dar această apă minerală nu o bei de sete şi nici de plăcere, o bei de leac, cu prescripţie: un păhărel înainte de masă, dimineaţa, la prânz şi seara. E o apă ‘preţioasă’, cu o compoziţie de săruri şi minerale rar întâlnită, scrie Agerpres.

‘Pe scurt, restabileşte echilibrul întregului organism’, spune Toth Arpad, omul de afaceri care îmbuteliază această apă minerală şi care încearcă să o ridice la prestigiul şi rangul avute cu zeci de ani în urmă.

El spune că nu este un medicament, ci un leac natural, care nu are efecte adverse şi vindecă. Este, potrivit lui Toth Arpad, o apă minerală terapeutică pentru că se bea o sticlă pe zi, înainte de fiecare masă.

‘Dar, cine are probleme, arsuri sau reflux gastric, să bea un pahar şi apoi să ne sune să ne spună ce s-a întâmplat. Eu vă şoptesc că în câteva minute îi trece instant’, susţine omul de afaceri.

Toth Arpad este cel care a cumpărat fabrica de ape minerale din Malnaş în 1998, iar împreună cu cei doi fii ai săi a reconstruit-o şi a transformat-o într-o afacere de familie.

‘Împreună cu băieţii mei ne-am ocupat în ultimii trei ani să restaurăm făbricuţa de îmbuteliere. Din 2011 am tot lucrat, am reconstruit şi restaurat, căutând să păstrăm aspectul şi materialele tradiţionale din care a fost construită în urmă cu 120 de ani (…). Când am intrat pentru prima dată în secţie era pe jumătate dărâmată, creşteau copaci şi iarbă din pereţi. (…) Apa asta e ceva special’, povesteşte Toth Arpad.

Apa conţine potasiu, sodiu, calciu, fier şi magneziu, iar medicii o recomandă pentru tratarea ori ameliorarea afecţiunilor gastro-intestinale, refluxuri gastrice, arsuri la stomac, probleme cu bila. Se spune că e bună şi pentru alte probleme de sănătate, pentru că reduce nivelul colesterolului, reglează glicemia, nivelul pH-ului, menţine constantă greutatea corporală, curăţă organismul de toxine şi întăreşte sistemul imunitar.

Calităţile terapeutice ale apei minerale de la izvorul ‘Maria’ din Malnaş sunt cunoscute încă din secolul al XVIII-lea, când aici au apărut primele băi de tratament. În 1873 Malnaş a căpătat oficial statut de staţiune balneară, iar timp de peste o sută de ani a atras numeroşi turişti din ţară şi de peste hotare.

‘Avem din 1902, de la Ministerul Sănătăţii al Imperiului Austro-Ungariei recomandările terapeutice, care au fost reînnoite după 1944 de Ministerul Sănătăţii al României’, a precizat Toth Arpad.

Apa minerală, care ţâşneşte ca un izvor artezian din rărunchii pământului, nu e captată şi îmbuteliată oricum, ci prin ţevi şi vase ceramice, care-i păstrează echilibrul şi proprietăţile, nelăsând aerul şi lumina să o altereze. Practic, apa se păstrează exact aşa cum iese din pământ şi ‘vede’ lumina zilei doar atunci când se deşurubează dopul albastru al butelcuţei ce-o ţine captivă.

‘Aici, la noi, nu se fabrică, ci se se îmbuteliază apa minerală. Ce e important la aceste ape terapeutice e să ai grijă să nu strici ce a făcut natura şi exact acest aspect am avut în vedere în cei aproape 20 de ani de când studiem şi ne ocupăm de ape minerale. E ‘aqua telluris’, adică apă din adâncul pământului. (…) Noi am găsit în izvor tubulatura făcută la sfârşitul secolului al XIX-lea din ceramică, care nu avea nicio urmă de depunere şi am căutat în Europa şi am găsit o firmă care produce de 150 de ani aceste tubulaturi pentru diverse canalizări. Prin aceasta am intrat în contact cu o altă firmă tot din Germania, care a făcut analizele şi a conceput un ambalaj cu o glazură specială exact ca tubulatura izvorului. (…) Am optat pentru acest ambalaj tot ceramic, dar foarte modern pentru că rezistă la presiune şi la apa foarte agresivă. Agresivă pentru că are multe microelemente alcaline care imediat cum intră în contact cu atmosfera depune săruri şi atunci nu mai are acelaşi efect. Deci, în acest ambalaj, apa terapeutică se păstrează cel mai bine şi ajunge la consumator exact aşa cum iese din izvor. Vede lumina zilei atunci când desfaceţi dopul’, explică Toth Arpad beneficiile apei.

El a făcut şi studii proprii pentru a cunoaşte calităţile terapeutice ale acestei ape minerale şi, desigur, pentru a şti cui o recomandă – în special oamenilor care lucrează mult, sub stres şi mănâncă dezorganizat. Toth Arpad mizează pe raritatea produsului, dar şi pe tendinţa tot mai accentuată a oamenilor de a se întoarce spre natură şi remediile naturiste.

Malnaş-Băi este un sat aflat la poalele munţilor Baraolt, la aproape jumătate de oră de mers cu maşina dinspre municipiul Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc. În situl arheologic din apropiere au fost găsite vase ceramice antice în care se presupune că se păstra apa minerală. De-a lungul secolelor au existat numeroase mărturii legate de calităţile terapeutice ale apei minerale de Malnaş, iar documentele de arhivă consemnează faptul că şi împăratul Austro-Ungariei, Franz Josef a venit aici la tratament.

Apa din micul izvor artezian ‘Maria’, care a adus faimă staţiunii, se vindea la începutul anilor 1900 în şase ţări: România, Ungaria, Austria, Italia, Bulgaria şi Turcia. Staţiunea şi-a pierdut cu timpul strălucirea şi turiştii, dar apa minerală de Malnaş a continuat să curgă, să fie îmbuteliată şi vândută în magazine până în anul 2008.

Autorităţile locale încearcă acum să reintroducă staţiunea în circuitul turistic şi au făcut deja un prim pas – prin proiectul ‘Drumul apelor minerale’, cofinanţat din fonduri europene, au construit un centru de agrement unde turiştii au la dispoziţie bazine interioare cu apă minerală, un spaţiu de fitness, masaj şi o piscină în aer liber. Investiţia, finalizată recent, s-a cifrat la aproape 640.000 de euro.

Intenţia autorităţilor locale este de a reabilita tot din fonduri europene activele fostei societăţi de Turism şi Agrement ‘Oltul’, cumpărate de la un om de afaceri braşovean, care le-a lăsat în paragină după privatizare, respectiv un hotel cu 50 de camere, un restaurant şi baza de tratament aferentă. Pentru toate aceste clădiri, Consiliul local Malnaş şi Consiliul Judeţean Covasna au plătit în 2011 suma de 300.000 de euro.

‘Zona este foarte frumoasă, de altfel şi prinţul Charles al Marii Britanii are o proprietate în apropiere, la Valea Zălanului, iar acest lucru ne va ajuta mult la promovarea brandului staţiunii şi atragerea turiştilor. Malnaş a fost un brand pe vremuri şi vrem să îl relansăm’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Malnaş, Kasleder Jozsef.

Primarul îşi doreşte, de asemenea, să construiască un aquapark, o pârtie de schi şi un centru modern wellness.

sursa: voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *