le-doare-fix-in-plisc-berzele-din-romania-care-nu-respecta-o-hotarare-de-guvern

Berzele-vedetă de la Schitu Goleşti au revenit acasă. Şi nici de această dată n-au ales cuibul stabilit prin hotărâre de guvern. S-au oprit la cel pe care tot ele l-au ridicat anul trecut, scrieDigi24.ro.

Guvernul României a emis o hotărâre privind mutarea cuibul de berze din comuna argeşeană în urma reclamaţiei unui cetăţean.

Berzele însă nu prea ţin cont de deciziile Guvernului.

Gol va rămîne şi anul acesta cuibul construit de autorităţi pentru strămutarea berzelor. Păsările au venit în urmă cu câteva zile şi s-au instalat tot unde au vrut ele, mai precis în cuibul făcut anul trecut.

În martie anul trecut berzele din Schitu Golesti au devenit vedete peste noapte. După reclamaţia unui cetăţean deranjat de zgomotele făcute de păsări, guvernul a aprobat strămutarea cuibului. Au fost instalate chiar indicatoare care să le arate păsărilor unde le-a fost mutat cuibul. A fost o întreagă desfăşurare de forţe, ignorată însă de berze care şi-au ales singure un loc unde să-şi facă noul cuib.

Comportamentul berzelor era previzibil, spun specialiaştii.

Mirela Ridiche, cercetător ştiinţific la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Craiova: „Este cunoscută Fidelitatea la berze faţă de cuibul pe care şi l-au construit. Despre barză se știe că este o specie monogamă, adică perechile formate rămân împreună toată viaţa”.

Berzele sunt specii protejate prin lege iar intervenţia oamenilor în mediu lor de viaţă este interzisă.

Articol preluat de aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.