Guvernul analizează eliminarea plății CASS de către cei fără venit

bani-lei-publimedia-shutterstock

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat, miercuri, că Executivul ia în calcul să elimine prevederea din noul proiect de Cod Fiscal prin care inclusiv persoanele fără venituri sunt obligate să plătească contribuția la asigurările sociale de sănătate, informează Mediafax.

„Guvernul ia în calcul modificări mai multe legate de Codul Fiscal la capitolul contribuţii sociale. (…) Nu soliciţi contribuţii unei persoane care nu are venituri. Alta ţine de cum soliciţi contribuţiile de sănătate persoanelor care au venituri ocazionale mult mai mici decât salariul minim. (…) Ceea ce vom încerca în perioada imediat următoare este să clarificăm acest caracter de obligativitate al contribuţiei, aşa încât să nu fim în situaţia în care persoane care într-adevăr sunt fără venituri să încalce principiul justei aşezări a sarcinii fiscale„, a declarat Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, potrivit sursei citate

„Vom face până la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât şi constituţional, pentru că şi din punct de vedere constituţional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei aşezări a sarcinii fiscale. (…) Costurile de implementare, aşa cum rezultă ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decât veniturile care ar rezulta, aşa încât se pune la modul serios întrebarea dacă se susţine din acest punct de vedere articolul”, a precizat Suciu.

Precizarea vine după ce secretareul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş declara recent că este inadmisibil ca trei milioane de români, persoane „fantomă”, nu există din punct de vedere fiscal. Potrivit Codului Fiscal, din 2016, aceste persoane urmau să plătească contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lumea Presei, lumeapresei.ro