călătoriile sale prin lumea întreagă, fitoterapeutul Ovidiu Bojor a studiat medicina tradițională a popoarelor. A descoperit că echilibrul este un adevărat tratament antiîmbătrânire şi ne împărtăşeşte câteva dintre secretele sale. Un interviu de Andreea Archip.

 Fitoterapeutul Ovidiu Bojor ne sfătuieşte să respectăm, pentru o viaţă echilibrată, câteva reguli principale.

Academicianul se ghidează după „regula celor trei opturi”: să avem 8 ore de muncă activă, 8 ore de odihnă activă şi 8 ore de somn.

Pentru cele 8 ore de odihnă activă, Ovidiu Bojor recomandă să facem ce ne place mai mult, de la artă până la sport. Subliniază însă că un rol esenţial îl au familia şi prietenii.

Este ideal să servim trei mese principale și două gustări pe zi, în loc de una sau două copioase. La micul dejun, de exemplu, Ovidiu Bojor alege o salată de sezon, ouă ochi, brânză, cereale, lapte, o banană sau mere.

Fitoterapeutul ne sfătuiește să mâncăm din ce în ce mai puţină carne la vârsta maturităţii.

Carnea are aminoacizi esențiali care contribuie la dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, micșorăm cantitatea de proteine de origine animală și le înlocuim cu proteine ușoare: pește, piept de curcan, carne de rață. Cantitativ, fiecare să-și aleagă în așa fel încât să se scoale cu 10-15 minute înainte de a fi complet sătul”, propune fitoterapeutul.

Pe lângă muncă, odihnă, hrană echilibrată mai există ceva esenţial:

Ultimul lucru foarte important care mi-a călăuzit toată viața – am situat pe primul plan iubirea. Iubirea față de creator și față de creație. Adică tot ce este viu”.

Ovidiu Bojor povesteşte şi cum începe o zi din viaţa sa:

Încep ziua cu o scurtă rugăciune, de mulțumire întotdeauna, că am mai câştigat încă o zi, cu ajutorul Domnului”.

Academicianul a găsit şi o explicaţie pentru provenienţa bolilor:

Medicina clasică, alopată, tratează simptomele, nu cauza. Cauza principală a bolilor, după părerea mea, poate greșesc, este dată de dezechilibrul dintre spititual, fizic și energetic”.

Ovidiu Bojor mai are un sfat pentru noi toţi:

Mergeti cât mai mult cu fața spre lumină, umbra va cădea în spate. Întorci spatele spre lumină, te va călăuzi umbra”.

Despre cum arată o zi obișnuită din viaţa lui Ovidiu Bojor, despre importanța micului dejun pentru organismul nostru, hrana vie, ce înseamnă o masă echilibrată aflaţi din interviul integral, secţiunea video.

sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *