0_ficat_409ee3a241

Ficatul are ROL DE COORDONARE – fiind responsabil cu privirea de ansamblu si ordinea intregului organism.

Este responsabil de „viteza” fluxului nutrientilor, eliberand energie atunci cand este necesara si depozitand-o (stocand-o), atunci cand vine in exces si nu este necesara.

Imaginea metaforica pentru ficat este SALCIA – o planta puternica, flexibila si fragila, in acelasi timp.
FICATUL are acelasi model energetic precum salcia.
Atat la nivel fizic, cat si emotional, energia ficatului ofera PUTERE SI FLEXIBILITATE. O PUTERE eficienta pentru actiune, care implica flexibilitate si adaptabilitate la situatiile aparute.
FICATUL ne da putere sa putem inainta prin viata.

In cadrul sistemului „Celor 5 elemente” din Medicina Traditionala Chineza, FICATUL este asociat cu puterea PRIMAVERII.
PRIMAVARA este timpul renasterii si al cresterii, al momentului in care forta vietii, stocata in seminte, bulbi si pamant reapare la suprafata.
La fel, FICATUL este un depozit de energie si putere, care se poate revarsa prin sange, in intregul organism si sa-l readuca la viata.
Una dintre sarcinile majore ale ficatului este „depozitarea” sangelui si a substantelor de rezerva. De aceea, ficatul este organul care controleaza CALITATEA sangelui si eliberarea acestuia in cantitati adaptate nevoilor.
Atunci cand organismul se odihneste, cand sta la orizontala, FICATUL isi reinnoieste depozitele de sange si permite ca dupa odihna (somn) organismul sa primeasca rezerve proaspete de energie.
De aceea odihna, statul la orizontala periodic in timpul zilei si somnul de noapte sunt ESENTIALE pentru mentinerea functiei ficatului – de sustinere energetica a intregului organism.
Nu intamplator, in perioada Primaverii, multe persoane se simte foarte obosite, manifestand asa-numita „astenie de primavara”. Pentru ca in aceasta perioada, Ficatul majoritatii oamenilor, suprasolicitat de excesele iernii, se afla in „minim de energie”. De aceea, oamenii au nevoie in aceasta perioada din an de mai multa odihna, relaxare si „recuperare” atat a fortelor Spiritului, cat si a celor fizice.

DOMENIUL FIZIC AL FICATULUI

Forta FICATULUI se poate regasi la nivelul altor organe, care ne ofera putere, flexibilitate si gratie in miscarea organismului: muschii si articulatii, precum si structurile de suport, tendoanele si ligamentele.
Articulatii puternice si flexibile sunt esentiale pentru coordonarea si fluiditatea miscarilor corpului.
FICATUL si FIEREA ofera energie acestor structuri, precum si „lubrifiere” pentru realizarea actiunilor lor.
Orice probleme care apare la nivelul muschilor, articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor indica dezechilibre serioase la nivelul FICATULUI si FIERII.

FICATUL se afla in relatie stransa cu SISTEMUL NERVOS – si transmiterea eficienta, fluida si neintrerupta a mesagerilor chimice intre neuroni, celulele sistemului nervos. Orice fel de miscare fizica stangace, necoordonata, tulburata se poate datora unei dizarmonii a functiei ficatului.

FICATUL are o relatie stransa cu SPLINA (ficatul se afla pe partea dreapta, iar splina pe partea stanga – imediat sub diafragm), ambele organe influentand digestia – energia si usurinta cu care se produce acest proces. FICATUL controleaza si functia diafragmului, acea membrana care separa toracele de abdomen si care, prin miscarile sale sus-jos in timpul respiratiei realizeaza un veritabil „masaj” asupra organelor digestive. Respiratia profunda, abdominala care apare atunci cand o persoana este relaxata, favorizeaza o functionare optima a digestiei. Orice stare de tensiune, de nervozitate, de frica sau panica, determina o respiratie superficiala si o dereglare a tuturor functiilor digestive.

FICATUL coordoneaza o serie de miscari ciclice ale vietii, in special ciclul menstrual la femeie. FICATUL este cel care coordoneaza RITMUL – adica periodicitatea cu care apare ciclul menstrual (coordonarea cu ciclurile naturale ale Universului – cu ciclul lunar, in special). Orice tulburare a ritmului menstrual (prea devreme, prea tarziu, absenta sau frecventa prea mare) indica un dezechilibru in sfera ficatului.
In timp ce RINICHII erau cei care guvernau fertilitatea si impulsurile sexuale, FICATUL este organul care guverneaza „performanta” sexuala (dinamica sexuala), energia disponibila pentru actul sexual. Dorinta sexuala, intocmai precum renasterea primaverii, face parte din „domeniul” FICATULUI. Ficatul este cel care elibereaza sange si-l directioneaza catre organele genitale, furnizand putere pentru erectie si deschidere spre sexualitate. Meridianul FICAT din medicina traditionala chineza trece prin organele genitale si sani, si este adesea blocat atunci cand energia sexuala este obstruata.

Medicina traditionala chineza aseamana FICATUL cu un GENERAL de armata, care se ocupa de observarea privirii de ansamblu a vietii si de strategia organismului pentru sanatate si supravietuire. De aici si relatia dintre FICAT si OCHI – cei care ne ajuta sa privim in exterior si sa evaluam nevoile corpului nostru fizic. Ficatul hraneste ochii, iar ochii ne ghideaza prin viata. Orice tulburare la nivelul ochilor (tulburare de vedere sau a muschilor oculari) isi are originea in dezechilibrul functiei ficatului.

Starea FICATULUI se poate observa uitandu-ne la UNGHIILE unei persoane, chinezii considerand unghiile drept „prelungiri” ale tendoanelor (si chinezii au cumva dreptate, pentru ca fac parte din aceeasi categorie de tesut – tesutul conjunctiv – dar tendoanele sunt tesut conjunctiv fibros, semidur, in timp ce unghiile, tesut conjunctiv dur). De asemenea, calitatea PARULUI unei persoane ne spune despre starea ficatului persoanei respective. Par lucios, des, sanatos, unghii netede, lucioase, rezistente – indica un ficat functionand la parametrii normali. Orice problema cu luciul si structura parului si unghiilor, indica blocaje si dificultati de functionare ale ficatului.

Asadar, avem multe elemente la nivelul corpului fizic, dupa care putem sa evaluam modul de functionare al ficatului:

– Muschii, articulatiile, tendoanele si ligamentele
– Calitatea, gratia si coordonarea miscarilor corpului
– Ritmicitatea ciclului menstrual la femeie
– Dinamica sexuala la femeie si barbat, inclusiv dorinta sexuala
– Starea ochilor si a vederii
– Starea unghiilor si parului persoanei
Dintr-o privire, putem sa identificam problemele unei persoane care indica tulburari ale functiei ficatului.

DOMENIUL „NON-FIZIC” al FICATULUI

Din punct de vedere psihologic, FICATUL este organul care ne sprijina pentru realizarea potentialul fiintei noastre, ajutand sa se manifeste energia cresterii depozitate in RINICHI.
Ne furnizeaza dorinta de a ne manifesta CINE suntem si de a ne exprima ENERGIA CREATIVA in lume.
FICATUL este cel care ne impinge pe calea AUTO-REALIZARII in lumea materiala – cu dorinta permanenta de CRESTERE si EVOLUTIE.

Cand aceasta forta este obstruata si nu este lasata sa se manifeste, apare FURIA.

FICATUL este asociat in Medicina traditionala chineza cu FURIA.
Cand apar dificultati, FURIA este o energie care ne forteaza sa mergem mai departe, sa ne aparam viata si sa ne atingem scopurile.
Desi in Cultura vestica, FURIA este considerata o emotie negativa, ea ar trebui re-considerata ca o forta necesara a cresterii, care permite unei fiinte sa fie asertiva (sa spuna NU atunci cand vrea sa spuna NU) – puteti vedea acest lucru la un copil de pana la trei ani, care se incordeaza din toti muschii si articulatiile intr-o criza de furie, atunci cand doreste sa-si impuna vointa asupra unui adult (care incearca, la randul lui, sa-si impuna vointa asupra copilului).
O astfel de forta puternica, precum FURIA – are nevoie de un echilibru intre SPATIU si LIMITE – acest echilibru fiind oferit de parinti, copilului (SPATIU pentru exprimarea de Sine si LIMITE, pentru evitarea ranirii).

ficatul

Forta naturala a asertivitatii si creativitatii, care este FURIA, devine daunatoare atunci cand este obstruata in mod continuu, cronic si determina aparitia unei stari „patologice” numita FRUSTRARE.
Pentru ca FRUSTRAREA inseamna FURIE intoarsa catre interiorul corpului, ea ataca frecvent articulatiile si tulbura ritmurile naturale ale corpului – ducand in timp la depresie si comportamente auto-distructive. Cand energia FICATULUI este blocata si nu poate curge libera in interiorul corpului – atunci apare ceea ce chinezii numesc STAGNAREA – care in timp tulbura major starea fizica si mentala a organismului.

Dr. Edward Bach, medicul englez care a dezvoltat sistemul de tratament al Remediilor florale Bach spunea ca toate bolile cronice sunt simptome ale „REZISTENTEI PERSONALITATII LA SCOPUL SUFLETULUI DIN ACEASTA VIATA”. Cu alte cuvinte, toate bolile cronice apar intrucat Sufletul stie care ii este scopul acestei vieti, dar conditiile exterioare si interioare nu permit persoanei sa il atinga sau persoana nu este constienta de posibilitatile si de alegerile sale – adica toate bolile cronice au radacini spirituale.

FICATUL este organul care ne ajuta cu PLANIFICAREA si ORGANIZAREA vietii, cu deciderea DRUMULUI (este GENERALUL maestru in strategie). Iar deciziile sunt puse in practica prin energia partenerului ficatului, VEZICULA BILIARA – cea care ne ofera in plan energetic curajul si fermitatea de a pune in practica propriile viziuni.
In China si Japonia, o persoana decisa si curajoasa este considerata o persoana „cu o vezicula biliara mare”. Nu intamplator, in situatii de indecizie si de lipsa curajului, apare primul simptom al suferintei veziculei biliare – GREATA. Nu intamplator la inceputul unei sarcini, multe femei prezinta greata. Pentru ca aceasta se leaga de indecizia interioara si lipsa curajului de a-si asuma complet maternitatea – schimbarea indusa de aparitia copilului in viata cuplului. Si nu intamplator, exista atatea cazuri de pietre la fiere (blocajul curajului) si de operatii de extirpare a fierii. Pentru ca multa lume nu mai considera fermitatea si curajul drept calitati dezirabile in societatea moderna. Sunt pretuite mai mult ascultarea, urmarea indicatiilor altora si copierea modelelor oferite de alte persoane.

ASERTIVITATEA (abilitatea de a spune „NU”) necesita un echilibru delicat intre PUTEREA de a avansa si CEDARE. Puterea asertivitatii Ficatului este echilibrata de FLEXIBILITATE, de adaptarea unei persoane la situatie. Ficatul ne ofera abilitatea de a ceda, la nevoie, precum si puterea de a continua, cand este momentul potrivit. Ne ofera abilitatea salciei, „de a ne apleca fara a ne rupe” – atunci cand vantul este prea puternic.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *