drapel avram iancu

Drapelul lui Avram Iancu, folosit in Revolutia de la 1848, a fost cumparat la licitatie cu peste 100.000 de euro de omul de afaceri Adrian Thiess.

Steagul, pictat pe piele, dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea si este considerat o raritate. Obiectul, care se afla in proprietatea familiei lui Corneliu Vadim Tudor, a fost scos la vanzare pentru a doua oara, la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM, decedat anul trecut, si Gheorghe Funar. Ambii si-au disputat acest steag.

Drapelul pictat pe piele are margine din matase si broderie din fir de argint.

Ar fi fost folosit de una dintre legiunile lui Avram Iancu in luptele din Ardeal, impotriva armatelor ungare. Pretul de pornire la licitatie a fost de 5.000 de euro.

Intr-un final, drapelul a fost adjudecat cu 105.000 de euro, bani de omul de afaceri Adrian Thiess.

Adrian Thiess, om de afaceri: „L-am luat impreuna cu alti cetateni. Il vom duce la muzeu.”

Lupta, spun cei de la casa de lictatii ARATMARK, a fost foarte stransa. Printre cei care si l-au dorit s-au numarat niste reprezentanti ai lui Gigi Becali, dar si ai autoritatilor locale din comuna Horea.

Valeriu Sangeorzan, director de marketing si vanzari ARTMARK: A existat o comisie – in 2013 – de specialisti, care i-au recunoscut vechimea de peste 170 de ani si autenticitatea tesaturii, a tehnicii de lucru.”

Inainte de aceasta licitatie, drapelul o fost intr-o expozitie itineranta prin tot Ardealul.

Steagul a fost scos la vanzare si in 2013, dar a fost retras din cauza unor conflicte juridice dintre Corneliu Vadim Tudor si Gheorghe Funar.

Acesta din urma sustinea, la momentul respectiv, ca Vadim Tudor nu are dreptul sa-l vanda, pentru ca ar apartine Partidului Romania Mare. Dupa moartea lui Vadim, Funar n-a mai avut nicio pretentie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *