Despre ideea cursurilor Bright:

Cursuri Copii Bright reprezintă o inițiativă a psihologului clinician Marius Zamfir, care are peste 14 ani de experiență în psihologia dezvoltării copilului. Acesta a adus de curând tehnica Sorobanului și în România, dupa ce a studiat timp de 5 ani aceasta nouă metodă de învățare.

Sorobanul sau abacul chinezesc este o tehnică de calcul și de aritmetică mintală, prin care copiii învață să calculeze rapid chiar de la vârste foarte fragede: copii de 4-5 ani pot învăța să facă calcule cu milioane, cu sute de milioane într-un timp record. Adesea, acești copii sunt considerați genii, dar, in realitate, orice copil poate dezvolta această capacitate, prin exercițiu și prin accesarea unor asemenea cursuri.

Scopul principal al Sorobanului nu este doar acela de a învăţa copilul să calculeze rapid, ci mai ales de a dezvolta anumite funcţii neuropsihologice, care îl vor pregăti pentru viaţă.

Cum funcționează Cursurile Bright:

Creierul uman are două emisfere cerebrale. În viaţa de zi cu zi şi îndeosebi în activitatea de învăţare, majoritatea oamenilor folosesc mai mult emisfera stângă, pentru că sistemul actual de învăţământ utilizează metode ce stimulează dezvoltarea acesteia.  Exercițiile de aritmetică mentală japoneză pun la lucru însă şi emisfera dreaptă, stimulând folosirea creierului ca întreg.

Specialiștii în domeniu consideră că exercițiile de Aritmetică Mentală permit copiilor să efectueze calcule matematice mai rapid decat un calculator și să-și dezvolte emisfera cerebrală dreaptă, responsabilă cu imaginația, cu intuiția și cu procesarea emoțiilor.

Sesiunile gândite și organizate de către psihologul Marius Zamfir cuprind 3 cursuri: de Aritmetică Mentală, de Inteligența Memoriei și de Fotocitire. Dintre acestea, cursul de Aritmetică Mentală este esențial, pentru că pe baza lui se dezvoltă și celelalte 2 abilități, de “fast memory”, respectiv de fotocitire.

 Cursul Bright- Aritmetică Mentală:

Acest curs maximizează potențialul fiecărui copil și are la bază Sorobanul. Cursanții învață nu doar să socotească rapid (lucrul cu abacul japonez reprezentând doar 30% din curs), ci și de a îmbunătăți viteza de procesare a informațiilor, atenția distributivă și toate tehnicile de memorare și de fotocitire. Aritmetica Mentală ajută la procesarea vizospațială și vizomotorie și dezvoltă gândirea copiilor. Astfel, ei își vor eficientiza timpul de efectuare a temelor, putând realiza lecții de 2 ore în doar 20 minute. Mai mult, nu vor mai asocia școala cu o corvoadă, pentru că vor îmbina utilul cu plăcutul, prin jocul cu Sorobanul și prin toate tehnicile specifice acestui curs.

Cursul Bright- Inteligența Memoriei:

Acest curs vine în completarea Aritmeticii Mentale (putându-se efectua în paralel sau separat) și foloseşte tehnici specifice de îmbunătăţire a memoriei.

Memoria este cel mai important element al funcţionalităţii unei persoane.

Inteligența Memoriei se bazează pe sinestezie, adica pe memorare prin folosirea cât mai multor simțuri (văz, auz, miros, gust, simţul tactil etc).  Sinestezia este interconectată cu imaginaţia și cu viteza de procesare a informaţiei, toate acestea ajutând copiii să rețină mult mai multă informație și mult mai rapid. Dacă reușesc să memoreze prin minimum 3 căi senzoriale, probabilitatea de a uita este aproape spre zero”, conchide Marius Zamfir.

Cursul Bright- Fotocitire:

Acest curs se bazează pe un paradox: cu cât citim mai repede, cu atât memoram mai mult. Toți avem capacitatea de a citi fotografic, însă în timpul vieții suntem învățați să citim greșit, prin laringe, ale cărui vibrații blochează viteza de procesare a informației de către creier.

În medie, o persoană citește între 150 şi 300 cuvinte pe minut. Cu câteva trucuri (extinderea unghiului vizual, urmărirea textului cu degetul, abţinerea de la recitarea mentală a textului etc.) se poate dubla viteza de citire și capacitatea de extragere a informaţiilor dintr-un text.

Odată ce crește viteza de citire la câteva mii de cuvinte de minut, capacitatea de reţinere în detaliu a informaţiei creşte de la 70% până la 98% din ceea ce citim, faţă de citirea normală, sunt memorate între 5 şi 20% din informații. Tehnicile de citire rapidă elimină “vocea interioară” şi trimit impulsul nervos, de la ochi, direct la creier.

Detalii organizatorice Cursuri Copii Bright:

Cursurile se adresează participanților între 6-16 ani, care vor să își dezvolte funcționalitatea și să-și maximizeze abilitățile personale și reprezintă un sistem eficient de educație alternativă.  Ele sunt structurate pe module și pe nivele, un modul durând o lună de zile și cuprinzând 4 şedinţe a câte o oră. Cursurile se desfăşoară în zonele de studiu ale copiilor (grădiniţe, şcoli, afterschool-uri), echipa de formatori deplasându-se în locaţie.

Nivelul Începător cuprinde 7 module, iar nivelul Mediu numără 14 module. Nivelurile Avansat, respectiv Expert conțin câte 21 module. La fiecare 6 module, cursanţii au sesiuni de verificare a nivelului de funcţionalitate, prin aplicarea unor exerciţii specifice de măsurare a atenţiei, a memoriei, a gândirii și a vitezei de procesare. Rezultatele evaluărilor sunt comunicate direct părinţilor, cu recomandările care se impun.

 

Grupul de lucru este de minimum 10 cursanți, iar costul unei ședințe este de 25 ron/oră/persoană.

Toate materialelele necesare desfăşurării cursurilor sunt incluse în cost, mai putin Sorobanul, în cazul nivelului începător, al cărui preț este de doar 60 ron.

Cele mai bune rezultate se obțin atunci când cursanții aplică tehnicile și acasă. Fără 15- 20 de minute lucrate zilnic acasă nu poți transfera, la nivel mental, vizual, imaginativ acest aparat (Sorobanul) și de fapt, el atunci devine funcțional și viteza de procesare crește: când copilul are capacitatea, chiar dacă nu mai are aparatul în față, să vizualizeze tot timpul cifrele pe el”, este de părere Marius Zamfir.

 Beneficii Cursuri Copii Bright:

Aritmetica Mentală Japoneză are multiple beneficii la nivelul celor care o accesează. În primul rând, ajută la efectuarea calculelor aritmetice mai rapid decât un calculator obișnuit. Utilizarea Soroban-ului conduce la dezvoltarea logicii, dar și a imaginației, a intuiției și a capacității de a procesa emoțiile și informațiile. În plus, asigură o mai bună dexteritate și o mai mare încredere de sine.

Cursurile bazate pe Soroban permit învățarea fără stres și dezvoltă atenția, concentrarea, dar și capacitatea de a face mai multe lucruri simultan (de a fi multi-tasking), pregătind cursanții pentru provocările vieții.

Psihologul Marius Zamfir și echipa sa de traineri donează încasările aferente cursurilor Bright pentru susținerea campaniei STOP Autism Virtual!, dezvoltată de Asociația pentru Sănătate Mintală a Copilului.

Așadar, investiția financiară a cursanților are ca scop atât pregătirea lor pentru viață, cât și combaterea fenomenului de “autism virtual”, întâlnit din ce în ce mai des în rândul copiilor, dar și al adulților, odată cu dezvoltarea dispozitivelor comunicaționale.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *