eclipsa de soare

O eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi peste jumatate din discul astrului, este un fenomen astronomic spectaculos, ce are loc in contextul echinoctiului de primavara. Ea va putea fi observata si din Bucuresti, vineri, intre orele 10.48 si 13.04.

Eclipsa estevizibila din toata Romania, momentul sau de maxima intensitate urmand sa fie inregistrat la ora 11.56, a declarat, pentru Mediafax, doctorul in astronomie Magda Stavinschi, cercetatoare la Institutul Astronomic al Academiei Romane.
“Dupa eclipsa din 20 martie urmeaza si o eclipsa totala de Luna, pe 4 aprilie”

„Eclipsele de Soare, paradoxal, desi se vad foarte rar din acelasi loc de pe suprafata Pamantului, sunt mai dese decat eclipsele de Luna, doar ca eclipsele de Luna se vad in orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibila din Romania, n.r.), sunt destul de dese, una este si cea din data de 20 martie. Doar ca din Romania ea se vede ca eclipsa partiala de Soare. Este adevarat ca este foarte importanta, pentru ca acoperirea discului solar este de peste 50%. Dar acum, trebuie sa tinem seama, ca nu se va face intuneric ca la o eclipsa totala de Soare, temperatura nu va scadea foarte mult, dar totusi se va comporta Soarele ca si cum ar trece un nor compact in dreptul lui. O eclipsa de Soare are intotdeauna loc cand Luna este la faza de Luna noua. Spre deosebire de eclipsele totale de Luna, care au loc cand Luna este la faza de Luna plina. Dupa eclipsa din 20 martie urmeaza si o eclipsa totala de Luna, pe 4 aprilie. Deci ele sunt in general in echipe, in grupuri, Soare cu Luna”, a explicat Magda Stavinschi.

Aceasta a atras atentia, ca eclipsa partiala de Soare de vineri, din intamplare, are loc in ziua echinoctiului de primavara – 20 martie ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora Romaniei).
„In cazul eclipsei din 20 martie, care, din intamplare, este si ziua echinoctiului, primul contact, momentul cand incepe sa fie acoperit discul soarelui, este la 10.48, iar eclipsa se termina la 13.04. Dar maxima, adica atunci cand este acoperirea mai mare, are loc in jur de ora 11.56”, a explicat Magda Stavinschi.
Din Europa, eclipsa de Soare de vineri se vede ca partiala, insa in Romania eclipsa va avea „o acoperire destul de interesanta, de peste 50% din discul soarelui”. „Este suficient ca sa ne ofere un spectacol foarte frumos”, mai spune Magda Stavinschi.
Ea precizeaza ca, in partea de nord a Oceanului Atlantic, inspre Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totala. „Chiar pentru aceasta eclipsa sunt tineri din Romania care au plecat in Scandinavia sa vada faza de totalitate, deci asa numitii vanatori de eclipse se deplaseaza ca sa observe de acolo unde poate fi vazuta la faza de totalitate, nu de partialitate, cum este la noi pe 20 martie”, a explicat Stavinschi.
Desi aceste eclipse sunt destul de frecvente, Stavinschi precizeaza ca zonele din care pot fi observate acestea sunt foarte inguste.
„Cea mai recenta eclipsa totala de Soare a avut loc in 13 noiembrie 2012, numai ca aceasta a fost vizibila din nordul Australiei, din Pacificul de Sud. A mai fost tot in 2012 una inelara de Soare, in China. Din Europa a mai fost vizibila o eclipsa partiala in 2011, in noiembrie. Deci ele sunt destul de frecvente”, a spus Stavinschi.
„La 11 august 1999, cand a fost intr-adevar o eclipsa spectaculoasa, fasia de pe suprafata Pamantului de unde a putut fi vazuta eclipsa a fost de 110 kilometri. Deci, in raport cu suprafata Pamantului, aceasta a fost o fasiuta extrem de ingusta si numai oamenii care se afla in acea zona pot sa o vada ca totala”, a explicat aceasta.
Dupa eclipsa de Soare din 20 martie vor urma mai multi ani fara eclipse, a spus Magda Stavinschi.
„O eclipsa vizibila din tara noastra va avea loc la 1 iunie 2030, dar o eclipsa aproape totala de Soare vizibila din Bucuresti va avea loc abia la 3 septembrie 2081”, a spus Magda Stavinschi, precizand ca o alta eclipsa totala de Soare va avea loc in anul 2236.
„Deci eclipsa de Soare este un eveniment pentru Romania destul de rar. Nicio sansa sa observam din Bucuresti sau din Romania o eclipsa totala de Soare foarte curand”, a precizat cercetatoarea.
Cum se produce o eclipsa de soare?
„Este, sa spunem, o coincidenta. Diametrul Soarelui este de vreo 400 de ori mai mare decat diametrul Lunii, iar distanta intre Pamant si Luna este cam de 400 de ori mai mica decat distanta dintre Pamant si Soare. Aceasta coincidenta face ca la acele faze de Luna noua sau Luna plina alinierea celor trei corpuri – Pamant, Luna si Soare – sa permita ca unul dintre ele sa le obtureze, sa le acopere formal pe celelalte si in felul acesta se produce (…) Studiile noastre arata ca, in timp, Luna se indeparteaza, nu mult, 4 centimetri pe secol, dar, daca ne gandim la viata planetei noastre, la un moment dat, peste milioane de ani, s-ar putea ca nici sa nu se mai produca eclipse totale. Dar, deocamdata, cel putin cateva sute de ani, cu siguranta urmasii nostri vor avea posibilitate sa le observe”, spune cercetatoarea.
Eclipsa de Soare de vineri va incepe in Romania in jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic  din Bucuresti.
Sursa: HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *