parohia_sfintii_trei_ierarhi_-_piatra_neamt-foto_adrian_sirghi_7

Sărbătoarea Crăciunului din acest an va rămâne un moment de neuitat pentru credincioşii Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Municipiul Piatra Neamț, fiindcă, în cea de-a treia zi a slăvitului praznic, Sfânta Liturghie a fost oficiată în sânul acestei comunităţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Zi de mare sărbătoare în Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Protopopiatul Piatra Neamţ, unde duminică, 27 decembrie 2015, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor, alături de părintele paroh Viorel Popa  şi de preoţi din parohiile vecine, au mai fost prezenţi şi pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamţ, pr. Dan OvidiuCojan, director al Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena” – Piatra Neamț,  pr. Vasile Păvăleanu, profesor de Dogmatică şi Morală ortodoxă în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ.

În cuvântul de învăţătură rostit, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre curajul mărturisitor al Sfântului Arhidiacon Ștefan, curaj prezent astăzi și la creștinii din Orientul Mijlociu:  „Sfântul Arhidiacon Ștefan este primul mucenic, ucis după momentul morții și al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. El a rămas în memoria Bisericii ca fiind chipul creștinului care Îl alege pe Domnul Hristos chiar cu prețul pierderii vieții sale pământene. Îl vedem și astăzi pe Sfântul Ștefan mărturisind cu tăria dumnezeirea lui Iisus Hristos, învrednicindu-se să fie plin de Duhul Sfânt și să vadă cerurile deschise și toată slava Preasfintei Treimi. Pe noi, ne-a binecuvântat Dumnezeu în ultima perioadă cu libertatea de credință, însă, în lume, chiar în aceste zile, se întâmplă zilnic manifestări ale aceluiași curaj mărturitor pe care l-a avut Sfântul Arhidiacon Ștefan – creștinii din Orientul Mijlociu aleg să moară pentru Hristos, decât să trăiască fără de El”.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Viorel Popa a fost hirotesit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei întru iconom stavrofor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *