ape-care-se-unesc13

Un singur copac fabrică zilnic oxigenul necesar pentru 30 de oameni timp de 12 ore, aerul pădurii este încărcat de ioni negativi care oxigenează creierul, stimulează toate funcțiile organelor și întârzie îmbătrânirea. Plimbările prin pădure au efecte diferite asupra organismului, în funcție de anotimp. Nu este leac mai reconfortant pentru o persoană deprimată, suferindă de depresie ori nevroză ca plimbările toamna, prin păduri de arțar sau de fag.

Chiar și plimbările pe alei străjuite de arbori înalți sunt benefice dacă te simți apatic și lipsit de interes. Plimbările cu pas domol prin pădurile de brad sau de pin sunt recomandate și pentru efortul depus la urcare care, chiar dacă nu e mare, accelerează circulația, favorizând oxigenarea sângelui. Dacă ești agitat se recomandă – atât vara, cât și la începutul toamnei – plimbările lungi pe malul apelor, printre sălcii.Terapia de lumini și forme

Pe lângă culoare și frumusețe, pădurea este și o nemărginită resursă de stimuli ce acționează benefic asupra psihicului și asupra întregii sănătăți. Cercetătorii au descoperit că simplul contact direct vizual cu pădurea, 30 de minute pe zi, timp de 6 zile, poate modifica cu până la 12% activitatea metabolică. Aceasta s-ar datora faptului că peste 40% din oameni dețin gene ancestrale, vechi de peste 1,5 miliarde de ani, care în contact cu stimulii oferiți de pădure echilibrează automat anumite funcții metabolice. Neurobiologii au arătat că mișcarea haotică a frunzelor verzi este unul dintre secretele silvoterapiei. Frecvențele de lumină percepute ca verde al frunzelor, mișcate haotic de adierea vântului oferă un joc de stimuli pe retină care trimite impulsuri creierului și glandei epifize de care este legată. Efectul este o stare de încărcare electrică a creierului, care va lua decizii reglatoare asupra funcțiilor endocrine în cazul în care sunt dezechilibrate. Prin acest efect, o mare parte din problemele hormonale dispar ca prin minune și sunt reglate 70% din procesele metabolice de care depinde sănătatea noastră. În același timp, privitul jocurilor haotice ale frunzelor creează o stare specială de funcționare a celulelor din creier care secretă hormonul vasopresină, cu un rol important în echilibrul apei și al sărurilor din organism, dar și în reglarea tensiunii arteriale. Se poate spune că simplul contact vizual cu pădurea scade riscul de infarct. Jocul special de forme geometrice al pădurii are o acțiune specială asupra creierului. Sistemul nervos astfel stimulat dezvoltă noi căi de transmitere a informației crescând capacitatea intelectuală, cea de efort psihic, viteza de gândire și memorizare. Cercetătorii consideră că viața în pădure ar ascunde o parte din secretul inteligenței uimitoare a majorității așa-zișilor sălbatici care trăiesc în jungla amazoniană sau în Polinezia.

Energia copacilor

Există și o formă de terapie bazată pe energia copacilor, fiecare având tipul său de energie. Unii au o energie negativă (brad, arin, platan, plop, mălin), în timp ce alții au energie pozitivă (tei, mesteacăn, stejar, frasin, pin, arțar, salcie) și pot ceda din vitalitatea lor. În funcție de problemele pe care vrei să le rezolvi, alege copacul potrivit ținând cont de perioadele sale de activitate și de cele de repaus. Lângă copacii cu energie negativă se stă doar 1-2 minute, iar lângă cei cu energie pozitivă cel mult 15 minute. Apropie-te de copacul ales, roagă-l să te ajute, apoi lipește-ți spatele sau palmele de trunchiul lui, simte-i energia, iar la sfârșit mulțumește-i că te-a ajutat. Pentru a obține un efect maxim trebuie aleși copaci sănătoși, cu o scoarță cât mai netedă, fără „cicatrice“.

Atenție!

Potențialul energetic al copacilor scade iarna cu până la 70%, iar în cazul coniferelor – cu doar 15-25%.

Teiul: încarcă-te cu energia lui blândă între orele 1.00 și 5.00. În apropierea sa vei simți liniște, pace interioară, căldură.

Stejarul: energia sa puternică este activă între orele 21.00 și 3.00. Fiind un copac dătător de energie pozitivă, este indicat ca înainte de a te apropia de el să stai lângă un plop, care să-ți elimine eventualele stări de iritare sau nervi.

Arțarul: dacă vrei să te relaxezi, să-ți echilibrezi corpul energetic sau să scapi de deochi, stai lângă el între orele 6.00 și 9.00.

Mesteacănul: între orele 2.00 și 3.00 energia mesteacănului are un efect liniștitor maxim. Lipește-te de scoarța lui și lasă-l să te scape de stres!

Pinul: energia lui este puternică, permanent activă. Are capacitatea de a prelua și neutraliza depresiile și șocurile psiho-emoționale.

Frasinul: între orele 10.00 și 12.00 meditează în apropierea unui frasin. Te va ajuta să te echilibrezi psihic și să-ți purifici câmpul energetic.

Castanul sălbatic: deși energia sa echilibrează, nu-ți face un obicei din contactul cu acest arbore, mai ales între orele 12.00 și 14.00, deoarece poți avea halucinații.

Salcia: pentru a scăpa de furie, oboseală sau dureri de cap și a te relaxa, profită de energia calmantă a acestui copac între orele 17.00 și 20.00!

Plopul: dacă-l îmbrățișezi timp de câteva minute, între 14.00 și 17.00, vei scăpa de oboseală și te vei echilibra psihic. Însă nu exagera pentru că te poți trezi cu amețeli! Dacă vrei să scapi de stres, de energia negativă sau de orice fel de durere, stai lângă un plop tremurător 10 minute, între orele 13.00 și 16.00.

Arinul: eliberează-te de durerile sufletești cu ajutorul arinului, activ tot timpul, cu excepția intervalului dintre miezul nopții și 3 dimineața. Stai în apropierea lui, dar nu te sprijini de el fiindcă energia sa este puternic negativă. Dacă te chinuiesc durerile reumatice, fricționează locul dureros cu frunzele arborelui. Ca să scapi de o criză biliară pune un lemn de arin în zona ficatului.

Silvoterapia are și contraindicații. Astfel, pe vreme umedă plimbarea va fi evitată de reumatici, de cei suferinzi de gută, boli contagioase, inflamații sau infecții ale aparatului uro-genital, de alergici și de cardiacii cu afecțiuni grave.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *