actrita
A fost Antigona, Electra, Penelopa, Elena din Troia, Caterina de Aragon, Clitemnestra şi văduva din „Zorba Grecul“. A jucat în 85 de filme timp de 55 de ani, între 1948 şi 2003. Astăzi, sâmbătă 3 septembrie 2016, grecoaica Irene Papas, considerată una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte 9 decenii de viaţă.

S-a născut acum 90 de ani, sub numele de Eiríni Lelékou, în localitatea Chilimodion din istmul grecesc Corint. Numele sub care-a rămas în istoria filmului se datorează căsătoriei de doar patru ani, între 1943 şi 1947, cu actoraşul Alkis Papas, la doar 17 ani, singura oară când viitoarea actriţă şi-a legat destinul de al altcuiva. Va debuta în film în 1948, ca Eirini Papa, iar ultima oară când a apărut pe ecran a fost în „Un film vorbit“, din 2003, al regretatului regizor portughez Manoel de Oliveira. A fost actriţa-fetiş a regizorului grec Michael Cacoyannis, care i-a oferit cele mai consistente partituri (Electra, Clitemnestra în „Ifigenia“, Elena în „Troienele“), inclusiv în iconicul „Zorba Grecul“ (1964), unde are o scurtă, dar de neuitat apariţie în rolul văduvei adulterine.

A fost distribuita in mai mult de 70 de roluri in mai mult de 50 ani de cariera. S-a nascut pe 3 septembrie 1926 in Chilimodion, Corint, Grecia. Si-a inceput cariera cinematógrafica in tara sa si a devenit faimoasa aici. Descoperita de marele regizor american de origine greaca Elia Kazan, si-a dobandit faima internationala dupa ce a jucat in filme alaturi de actori de exceptie cum ar fi: Tunurile din Navarone sau Zorba grecul, alaturi de Anthony Quinn. Federico Fellini era un mare admirator al jocului ei actoricesc. Si-a demonstrat valoarea deasemeni ca si cantareata, aparand in cateva din albumele lui Vangelis (Odes in 1979, Rapsodies in 1986), si de asemeni in piesa „∞” de pe albumul 666 al formatiei Aphrodite’s Child. Intr-un interviu pe care l-a dat dupa moartea lui Marlon Brando, Papas a spus ca a avut o legatura in trecut cu actorul american si ca au ramas „close friends” pana la sfarsit.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *