Catedrala Sfantul Vladimir (cunoscuta si ca Volodymyrsky/Vladimirsky Cathedral) este un monument religios aflat in centrul Kievului. Catedrala constituie una dintre atractiile principale ale orasului, precum si sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Kievului. Sfantul Vladimir este in acelasi timp una dintre cele doua mari biserici ortodoxe ucrainene.

Catedrala Sfantul Vladimir – Istoric si descriere

In 1852, Mitropolitul Filaret al Moscovei a sugerat sa se construiasca o catedrala mare in Kiev. Motivul il constituia aniversarea a 900 de ani de la botezul Rusiei Kievene, facut de catre printul Vladimir cel Mare al Kievului (Sfantul Vladimir). Oameni din tot imperiul Rusiei au inceput sa faca donatii in acest scop. Astfel, pana in 1859, fondul catedralei era reprezentat deja de o suma mare, care se ridica la 100.000 de ruble. Pechersk Lavra (Manastirea Pesterilor) din Kiev a produs un milion de caramizi si le-a oferit catedralei. Design-ul a fost executat initial in stil neo-bizantin, de catre arhitectii I. Schtrom, P. Sparro, R. Bemhardt, K. Mayevsky, V. Nikolayev. Versiunea finala a design-ului apartine lui Alexander Vikentievich Beretti. Este o constructie traditionala in 6 parti, 3 abside incununate de 7 cupole. Inaltimea crucii din domul principal este de 49 metri.

Ceea ce frapeaza in mod deosebit este interiorul foarte colorat al catedralei. Mozaicurile au fost executate de catre maestri venetieni. Frescele au fost realizate de catre un grup de pictori, sub indrumarea profesorului A. Prakhov. Acestia sunt S. Kostenko, V. Kotarbinsky, Mikhail Nesterov, M. Pymonenko, P. Swedomsky, Viktor Vasnetsov, Mikhail Vrubel, V. Zamyraylo si altii. Pictura Sfanta Maica a Domnului din Vasnetsov, aflata in absida altarului, impresioneaza prin frumusetea sa.

Usa de la intrare este decorata cu sculpturi de bronz in relief, infatisand-o pe Sfanta Olga (Printesa Olga a Kievului) si pe Sfantul Vladimir. Prima lucrare este realizata de sculptorul R. Bakh, iar cea de-a doua de sculptorul H. Zaieman. Iconostasul este sculptat din marmura alba adusa din Carrara. Constructia catedralei a fost finalizata in 1882. Cu toate acestea, picturile au fost terminate abia in 1896.

sursa: crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *