Candela pe care sotia lui Constantin Brancoveanu a asezat-o deasupra mormantului acestuia s-a intors dupa 45 de ani acolo unde ii este locul, in biserica Sfantul Gheorghe-Nou, din Bucuresti.

Asta dupa ce in anii ’70, autoritatile au considerat ca este mai bine daca o vor expune la Muzeul National de Istorie. Obiectul este extrem de valoros prin inscriptia de pe el, care a permis identificarea osemintelor lui Brancoveanu.

Candela a ajuns sub paza la biserica Sfantul Gheorghe-Nou din centrul Capitalei. A fost transportata intr-o cutie metalica, iar cei care au manevrat-o au purtat manusi.

Emil Caramizaru, parohul bisericii Sfantul Gheorghe-Nou: “Doama Maria, sotia credincioasa a voievodului martir Constantin Brancoveanu a adus in aceasta biserica la mormant si a consemnat aceasta punere a candelei deasupra mormantului voievodal prin epitaful pe care l-a scris pe candela.”

Dupa executie, turcii au aruncat trupurile Brancovenilor in mare, dar niste crestini le-au recuperat. Pe atunci, sotia si fiicele domnitorului erau in exil.

Emil Caramizaru, parohul bisericii Sfantul Gheorghe-Nou:Dupa vreo 4 ani au fost eliberate din acest exil si prima grija a doamnei Maria a fost aceea de a merge in Insula Principilor, in Insula Halki, acolo unde au fost dusi prin grija unor crestini evlaviosi trupurile mucenicesti ale Brancovenilor.”

Abia in 1720, 6 ani mai tarziu sotia domnitorului a reusit sa aduca osemintele acestuia la biserica Sfantul Gheorghe-Nou.

Manucu Adamesteanu, arheolog: “Doamna a adus intr-o naframa osemintele domnitorului pentru a fi depuse in aceasta biserica.”

Insa in Turcia domnea acelasi sultan care l-a condamnat la moarte pe Brancoveanu, asa ca pe mormant nu a fost trecut nici un nume.

Emil Caramizaru, parohul bisericii Sfantul Gheorghe-Nou: “Ca nu cumva mormantul acesta voievodal sa fie profanat a pus numai insemnele domnesti pe placa de marmura dar nu a pus si un inscris, epitaful.”

Manucu Adamesteanu, arheolog: “Doamna Maria insa a pus aceasta candela pe care a precizat ca aici zace trupul domnitorului.”

Inscriptia de pe candela a fost descoperita abia in 1914. Ea spune ca „Aceasta candela, ce s-au dat la Sveti Gheorghie cel Nou, lumineaza unde odihnesc oasele fericitului Domn Io Constantin Brancoveanu Basarab Voievod.”

De marti, candela palpaie in acelasi loc.

Opera, de o valoare istorică importantă, a fost până acum în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

sursa: stiriele PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *