orăOră

Trecerea de la ora de iarnă 2022 se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiul de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. Echinocțiul reprezintă acel moment rar din an în care ziua este egală cu noaptea.

Ora de iarnă 2022. Cum ne influenţează sănătate trecerea la ora de iarnă

Specialiștii sunt de părere că oamenii au nevoie de circa o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă. Motivul este că ei trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai severe.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

În anii 1980, o directivă stabilise obligaţia pentru toate statele membre să treacă la aceeași dată. La ora de vară să treacă în ultima duminică din martie şi să revină la ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie.

Ora de iarnă 2022. De ce se schimbă ora?

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui.

Aceasta a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie.

Sistemul a fost folosit în special în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă este invers, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Un studiu publicat de Agenţia mediului înconjurător şi al controlului energiei (Ademe) în 2010 a estimat astfel că ora de vară aducea în 2009 o economie globală de 440 GWh de electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *