Alianța 2020 USR-PLUS a anunțat că va oferi asistență judiciară românilor din diaspora care vor să îi tragă la răspundere penală pe cei care le-au îngăduit dreptul îngrădit dreptul constituțional de a vota pentru alegerile europarlamentare, acțiune care este pedepsită de art. 385 din Codul Penal.

“La cum s-a votat în diaspora putem spune cu certitudine că votul ar fi fost altul dacă toți românii ar fi fost lăsați să voteze. Este inacceptabil. Gândul nostru merge spre zecile de mii de oameni care au stat la coadă. Românii trebuie să facă plângere împotriva statului român și apoi statul să găsească vinovații. Alianța pune la dispoziție consultanță pentru cetățenii care vor să înainteze plângeri penale. Încurajăm toți cetățenii să își conștientizeze acest drept fundamental, dreptul la vot. Să ne apărăm drepturile în fața statului, mai ales în momentele cheie, atunci când cetățenii au ceva de spus.“, transmite Vlad Voiculescu, coordonatorul campaniei din partea PLUS.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, alianța 2020 USR PLUS îndeamnă toți cetățenii să-și facă dreptate pentru a trage un semnal de alarmă că cei responsabili de organizarea alegerilor nu pot îngrădi drepturi fundamentale. Mai grav este că după ce au stat ore întregi la cozi, mai mulți români au fost evacuați de poliție și agresați fizic.

“Diaspora a arătat o mobilizare exemplară la vot. Însă este o rușine modul în care Guvernul a organizat alegerile europarlamentare și mai ales modul în care a tratat situația. Mulți români au fost împiedicați să voteze, am văzut cum mii de români au fost umiliți de statul român. Proasta lor organizare nu va trece cu vederea și nici nu va fi uitată curând. Oamenii trebuie să-și facă dreptate iar noi ne vom folosi de instrumentele legale pe care le avem în Parlament pentru a evita o nouă batjocură în viitor.”, conchide deputatul Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei din partea USR.

Românii din diaspora au stau la cozi uriaşe pentru a vota la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție. Deși au stat mai bine de 6-7 ore în fața secțiilor de votare, mii de persoane nu au mai apucat să voteze. Cele mai mari cozi au fost la secţiile din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Belgia. Biroul Electoral Central a anunțat că nu poate fi prelungit votul din diaspora după ora 21:00 (locală). Oamenii s-au plâns mai ales de faptul că în secții au fost puține ștampile de vot, ceea ce a îngreunat procesul electoral.

sursa: caleaeuropeana.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *