Pe fondul unei dispute legate de tensiunile dintre ţara sa şi Rusia, cântăreața MARUV, cea care a câștigat selecția din Ucraina în acest an la Eurovision cu melodia „Cântecul Sirenei”, a anunțat marți nu va reprezenta Ucraina la Eurovision. Astfel, Ucraina s-a retras anul acesta de la Eurovision Contest.

Câștigătoarea selecției naționale Eurovision 2019 din Ucraina, MARUV, a refuzat să semneze contractul pentru a-și reprezenta țara la concursul din Israel din luna mai, după 7 ore de negocieri. În această situație, artiștii care au ocupat locurile 2 și 3 Freedom Jazz și Kazka au refuzat, de asemenea, să participe la concursul de concurs. Astfel, Societatea Publică de Radiodifuziune din Ucraina a decis să refuze participarea la concursul  Eurovision 2019, concurs ce va avea loc la Tel Aviv, Israel.

Cântăreaţa de 27 de ani, MARUV, pe numele său real Anna Korsun, s-a confruntat cu o reacţie negativă, după ce mai mulţi politicieni ucraineni au declarat că artistei nu ar trebui să i se permită să participe în numele Ucrainei deoarece are programate turnee în Rusia. Ministerul ucrainean al Culturii a intervenit la rândul său în dispută precizând că doar „patrioţii conştienţi de responsabilitatea lor” ar trebui să aibă voie să cânte pentru Ucraina la cunoscutul concurs muzical, în contextul în care „mii de eroi mor pentru integritatea teritorială” a acestei ţări.

„Sunt un cetăţean al Ucrainei, plătesc impozite şi iubesc cu sinceritate Ucraina. Dar nu sunt pregătită să mă adresez cu sloganuri şi să transform participarea mea la concurs într-o activitate de promovare a politicienilor noştri „, a scris ea pe Facebook. „Sunt o muziciană, nu o marionetă pe scena politică”.

Vedeta, a cărei melodie a fost vizionată de 6,8 milioane de ori pe YouTube, a adăugat: „Mulţumesc sincer tuturor celor care au crezut în mine şi m-au votat”. Artista nu a acordat niciu interviu, dar și-a anunțat fanii pe Contul de Facebook, cu privire la situația în care s-a aflat, încă de dinainte de a decide să refuze participarea la Eurovision!

MARVU a mărturisit că a primit într-o zi 3 propuneri de a reprezenta alte trei țări, dar a refuzat. Ea a spus că e gata să renunțe la concertele din Rusia și că nu a mai fost în Crimeea din 2014. Ea a explicat care au fost condițiile pe care trebuia să le accepte:  nu are voie să improvizeze pe scenă, întrucât poate fi amendată cu 2 milioane de euro, drepturile de autor ale piesei urmau a fi cedate televiziunii ntku din Ucraina, organizatorul concursului, era obligată să cânte la ziua de naștere a unui politician și în caz de refuz era amendată și i s-a interzis comunicarea cu jurnaliștii. În schimb cei de la ntku, nu o sprijină cu nimic. ”Nu primesc nimic: nici un ban de sprijin financiar, nici asistență în organizarea călătoriei, nici, chiar mai mult, sprijin promoțional internațional. Chiar şi o viză pe care trebuie s-o fac de una singură… Cu permisiunea lui ntku pot lua cu mine 10 de oameni pe cheltuiala mea”, a scris MARUV pe Facebook pe 25 februarie, înante de negocierea cu televiziunea public și de a refuza participarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *