manastirea-prislop-680x365

Cel puţin 8.000 de credincioşi au participat vineri la hramul Mănăstirii Prislop, din judeţul Hunedoara, prilej cu care a fost pusă piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici în curtea lăcaşului de cult, lucrările urmând să înceapă în cursul acestui an – transmite AGERPRES.

Noua biserică va fi ridicată pe un teren situat la intrarea în curtea mănăstirii, pentru a respecta astfel arhitectura gândită în acest loc de preotul Arsenie Boca, cel care s-a ocupat în mod direct de Mănăstirea Prislop în perioada în care era ieromonah acolo.

„Va fi o biserică suficient de mare pentru a putea primi câteva sute de credincioşi care vin la slujbele de la Mănăstirea Prislop, în special în zilele de sâmbătă şi duminică. După cum se ştie, la Prislop vin foarte mulţi oameni, iar o parte nu pot intra în bisericuţa veche şi asistă la slujbă de afară”, a declarat vineri pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.

Biserica nouă se va ridica cu ajutorul credincioşilor care vin în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, fiecare dintre aceştia având posibilitatea să doneze o sumă de bani – „de la un leu până la cât poate oferi”- pentru construirea noului lăcaş de cult.

Sărbătoarea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan este considerată ca unul dintre hramurile Mănăstirii Prislop. Cu acest prilej, la mănăstire se oficiază o slujbă specială, susţinută de un sobor de preoţi.

În ceea ce priveşte măsurile de ordine, acestea au fost asigurate de jandarmi, poliţişti şi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. „Măsurile adoptate de jandarmi, alături de poliţişti şi pompieri au vizat asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă pentru cei aproximativ 8.000 de credincioşi sosiţi, până la ora prânzului, la Mănăstirea Prislop. Datorită măsurilor adoptate de forţele de ordine, până acum nu au fost înregistrate incidente notabile. Şase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale primare”, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Hunedoara, slt. Lucian Stoichiţoiu.

Mănăstirea Prislop are o istorie care străbate şase secole de evenimente, ctitorul acesteia fiind Sfântul Nicodim, cunoscut pentru faptul că a îndrumat şi reorganizat monahismul românesc din a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Al doilea ctitor este considerată Domniţa Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab din Bucureşti. În semn de recunoştinţă pentru s-a făcut bine de la apa unui izvor de lângă mănăstire, Domniţa Zamfira a restaurat biserica mănăstirii şi a refăcut pictura în frescă de acolo, între anii 1564-1580.

Cel de-al treilea ctitor este părintele Arsenie Boca, cel care a primit de la mitropolitul Banatului, Nicolae Bălan, sarcina de a readuce la viaţă mănăstirea, în toamna anului 1948. După ce a lucrat la consolidarea dealului din apropiere, împreună cu prima maică stareţă a Mănăstirii Prislop, maica stavroforă Zamfira Constantinescu, părintele a reuşit să ridice clopotniţa din lemn şi piatră, iar în anul 1955 au început lucrările de restaurare a bisericii, care s-au întins pe mai mulţi ani.

Mănăstirea Prislop are mai multe zile speciale într-un an. Pe lângă cele două hramuri: 8 mai – Sfântul Ioan Evanghelistul, 14 septembrie – Ziua Crucii, la mănăstire se mai prăznuiesc 13 septembrie – Sfântul Ioan de la Prislop, 28 noiembrie – ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca şi 26 decembrie – Sfântul Nicodim.

sursa: voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *