preot mihai driga

La Bari, Italia este sărbătoare în fiecare an la data de 9 mai, când, în calendarul ortodox, se pomenește Aducerea Moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae în catedrala oraşului. Mii de pelerini din toată lumea, dar şi din apropierea oraşului Bari, vin să se roage chiar şi pe jos, de la 100 de km până la mormântul Sf. Nicolae. Părintele Mihai Drigă, parohul Bisericii “Sfânta Treime” din Bari ne-a vorbit despre minunile Sfântului, dar și despre mana (mirul) Sf. Nicolae.

Catedrala Sf. Nicolae Din Bari este un important centru de pelerinaj pentru italienii şi creştinii ortodocşi din estul Europei. Construcţia Catedralei Sfântului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola, în limba italiană) a început în anul 1089 şi a durat până în anul 1197, fiind înălţată în timpul dominaţiei italo-normande a Apuliei. Sf.Nicolae şi-a ales singur locul în care să ajungă osemintele sale. Despre aducerea moaştelor Sf. Nicolae la Bari au circulat mai multe poveşti. Una din ele spune că Sf.Nicolae a trecut prin Bari în drum spre Roma şi a decis, că aici, trebuie să fie mormântul său. După ce a murit i s-a arătat unui preot din Bari, cerându-i să fie adus aici. Altă legendă spune că marinarii din Bari au auzit de la veneţieni, despre minunile unui sfânt din ASIA şi s-au arătat dornici să-l aducă la Bari, pentru a atrage mai mulţi turişti. Astfel, barezii l-au furat pe Sf.Nicolae din Mira, Cetatea Lichiei, de aceea, el este şi protectorul hoţilor. Însă, în drum spre casă s-a pornit o furtună, iar marinarii l-au rugat pe sfânt să-i scape, cu promisiunea să-i ridice o biserică, ceea ce s-a şi întâmplat.

altarul ortodox de sus din catedrala refacutaaltar romanescrefacut

Foto: Altarul ortodox din catedrala, iar celalalt este cel de la subsol, unde se afla si mormantul Sf. Nicolae.

Mana făcătoare de minuni a Sf. Nicolae

Mormântul Sf.Nicolae a fost dintotdeauna izvorâtoare de mir, încă de când a fost furat de barezi. Minunea aceasta s-a păstrat şi azi. “Catolicii îi spun mană, de fapt este binecunoscutul mir, cum îl numesc creştinii ortodocşi. În 1957, Luigi Martino, un renumit professor de anatomie de la Universitatea din Bari a deschis mormântul şi a analizat osemintele. A constatat că au aparţinut unui bărbat care a trăit în jur de 78-80 de ani, exact vârsta la care se spune că ar fi murit Sf.Nicolae. Tot atunci s-a observat şi acest lichid emanat de moaşte, şi faptul că, osemintele sale erau în proporţie de 50%. Cercetările au scos la iveală faptul că, acest lichid aparţine corpului uman. Din 9 mai 1980 mirul se extrage cu o pompiţă şi se depozitează în două sticluţe, una rămâne în muzeu, alta se înmulţeşte cu apă. Credincioşii îl folosesc ca pe aghiazmă. Eu îi sfătuiesc pe pelerini să nu-l consume pe tot, să mai lase puţin din el lângă icoană, pentru ca Sf.Nicolae să fie prezent tot timpul cu ei”, a mărturisit pentru Click! părintele Mihai Drigă, care se află în slujba Sf. Nicolae din Bari de 33 de ani.

preot bari -mihai drigatavan - refacuta

“Am ales să rămân la Bari, pentru că sfântul nu m-a lăsat să plec de aici”

Preotul Mihai Drigă a organizat prima parohie la Roma, a înfiinţat prima mănăstire românească în Italia la sud de Bari, la Benevento, şi a deschis şi prima parohie română în Bari. Spune că are o relaţie specială cu Sf. Nicolae. ”Sfântul mi-a răspuns cu milă la tot ce i-am cerut. Eu cu sfântul am o relaţie specială, merg la mormânt şi mă rog… Am ales să rămân la Bari, pentru că sfântul nu m-a lăsat să plec de aici”, spune preotul, care susţine că sfântul i-a îndeplinit toate dorinţele joia, când se citeşte acatistul Sf. Nicolae. Când a umblat după aprobări, pentru a face biserica românească, lucrurile se rezolvau întotdeauna, într-o zi de joi. De aceea, preotul obişnuieşte să glumească, şi să spună că Sf. Nicolae are un secretar, care le dă aprobări, joia.

mormintul sf nicolae (1) refacutcatedrala refacuta

“Am creat un centru pentru copii cu probleme în familie”

“Îmi doresc ca lângă Biserica românească de la Bari să deschid un muzeu cu obiecte de cult ortodox. Sunt fericit că am deschis, împreună cu un preot catolic, un centru de recuperare pentru reabilitarea adolescenţilor până la vârsta de 18-19 ani, care au probleme cu drogurile sau cu legea. Anul trecut, am primit o clădire frumoasă, de la o credincioasă de 94 de ani şi am creat acolo un centru pentru copii cu probleme în familie. Centrul poartă numele donatoarei, doamna Maria Lanzolla”, ne-a povestit părintele.

biserica ortodoxa refacuta

Un băieţel din Roma şi-a revenit din comă

Preotul Drigă ne-a vorbit şi despre minunile Sf. Nicolae. Multe femei care nu puteau face copii, au rămas însărcinate după ce au venit să se roage la mormântul său de la Bari, apoi, copii care nu puteau vorbi au prins glas… “Este cunoscută şi povestea unui băieţel de la Roma, care era în comă. Părinţii lui au venit la Bari şi au atins o hăinuţă de-a băieţelului de mormântul sfântului. După o lună m-au sunat, că şi-a revenit copilul. Am primit atât de multe scrisori-mărturii, că aş fi putut scrie o carte”, ne-a mai spus preotul român.

candela ortodoxo-catolica refacutaicoana unde oamenii pun bani refacuta

Foto: Candela de la mormantul Sf. Nicolae si icoana care- infatiseaza din fata sf. mormant.

În candela-corabie de la mormântul Sfântului pun ulei şi catolicii şi ortodocşii

Mormântul sf. Nicolae se află la subsolul catedralei care-i poartă numele, dar există câte un altar ordodox la fiecare nivel al bisericii. În Catedrala Sf.Nicolae se află o particică din Sfânta Cruce şi un spin din coroana lui iIus. Când ziua de 25 martie cade în vinerea mare a catolicilor, spinul se umezeşte ca şi când ar fi îmbibat în sânge. Această minune s-a întimplat şi anul acesta. Tot aici, uleiurile catolicilor şi ortodocşilor se unesc într-o singură flacara, într-o candelă în formă de barcă.

Mâna Sf. Ierarh Nicolae se află la Bucureşti

Moaşte ale Sf. Nicolae se mai găsesc şi în alte biserici din Europa, inclusiv în România. De pildă, mâna Sf. Nicolae se găseşte la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitală, unde credincioşii vin să se roage şi să îl cinstească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *