dieta semaforRegulile pe care le respecti, atunci cand te afli la semafor, se aplica si in cazul unei diete. Afla codul de culori, de care ai nevoie, pentru o alimentatie sanatoasa. Foloseste un cod de culori, care are cateva reguli de baza, ce te vor ajuta sa faci schimbari benefice in dieta ta.

Ce este dieta semaforului? Este un concept de alimentatie, bazat pe culorile de la semafor. Este bazat pe un cod familiar de simboluri cunoscute in intreaga lume: cele trei culori ale semaforului – verde, galben si rosu.

Cei de la site-ul Healthy Food Fashionista au creat astfel o dieta sanatoasa, care respecta cateva principii simple, prin analogie, cu regulile pe care le respectam, atunci cand ne aflam in fata semaforului.

Alimentele care au unda verde sunt acele alimente permise sau alimente, pe care ar trebui sa le mananci, in orice moment al zilei. Aceasta grupa, include fructe si legume, care sunt dense din punct de vedere nutritiv – ele sunt pline de nutrienti, dar au putine calorii.

Alimentele care primesc unda galbena sunt alimente care pot fi mancate in fiecare zi, dar nu in cantitati prea mari. Lumina galbena a semaforului, ne aminteste sa incetinim, atunci cand mancam aceste alimente, deoarece ele sunt bogate in calorii si ceva mai mult procesate (comparativ cu alimentele care au unda verde).

Alimentele care au unda rosie, pe de alta parte, sunt acele alimente, care ar trebui evitate sau pe care ar trebui sa le mananci, cat mai rar, sau doar in cantitati mici. Aceasta grupa include majoritatea alimentelor prajite, alimentele de tip fast-food si alimentele ambulate, care sunt foarte procesate. Lumina rosie a semaforului ne aminteste sa ne oprim, si sa luam in considerare, o alegere alimentara mai sanatoasa.

Iata mai jos mai multe informatii despre alimentele din fiecare culoare de la semaforul alimentar:

1. Alimente care au unda verde – iata doar cateva exemple: mere, banane, clementine, verdeturi, vinete, fenicul, usturoi, fasole, salata verde, kale, lamai, pepeni rosii, nuci, portocale s.a.m.d. Nu poti sa spui ca aici ai o lista scurta de alimente, deoarece optiunile sunt nelimitate.

Ce trebuie sa retii la alimentele, care au culoarea verde la semaforul alimentar este ca acestea nu au nevoie de o eticheta. Ele cresc plante si nu sunt create in fabrici. Pot fi mancate, de regula, crude; sunt colorate in mod natural, au putine grasimi si sunt bogate in nutrienti (vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti, dar au putine calorii per portie).

2. Alimente care primesc unda galbena – printre aceste alimente se numara pastele din faina integrala, painea de tot felul, orezul si taiteii, precum si fasolea boabe, carnea slaba, carnea de pasare, pestele, laptele, branza, iaurtul si alte produse lactate. Alimentele din aceasta grupa ar trebui consumate in fiecare zi, deoarece ele iti ofera vitamine, minerale si alti nutrienti, in comparatie cu alimentele din grupa verde. Alimentele din aceasta grupa te ajuta sa te simti satula, cu un stomac plin, dar trebuie sa tii portiile sub control.

3. Alimente care au unda rosie – acestea sunt procesate si pre-ambalate. In general, alimentele din aceasta grupa sunt bogate in grasimi, in zahar si contin frecvent, indulcitori artificiali, sirop de porumb bogat in fructoza, grasimi trans si aditivi alimentari. Alimentele, care primesc rosu la semaforul alimentelor sunt bogate in calorii, si au o valoare nutritionala scazuta.

Cu cat un aliment ajunge mai departe de sursa sa originala (fie ca este o planta sau un animal), cu atat are mai multe sanse sa devina un aliment din grupa care primeste unda rosie. De exemplu, cartofii (din grupa verde) pot deveni cartofi prajiti (grupa rosie).

Alte alimente din grupa celor care primesc rosu la semafor: carnea grasa si foarte procesata de la mesele de pranz, produsele rafinate din faina alba, precum painea, covrigii de patiserie, chiflele, biscuitii, orezul si pastele. Chipsurile din cartofi si prajiturile cumparate din magazin, briosele, gogosile, produsele de patiserie si alte alimente pre-ambalate, care sunt bogate in sirop de porumb, uleiuri hidrogenate si aditivi alimentari.
Sursa: feminis.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *