iepure-paste-cover

Paștele este sărbătorit de creștinii din întreaga lume, însă tradițiile diferă de la o țară la alta sau de la o zonă la alta. Iată câteva tradiții de peste hotare.

Slovacia

Tradiția spune că în Lunea Mare, femeile trebuie udate cu apă și plesnite peste fese cu palmele sau cu biciuri, confecționate din ramuri de salcie. Biciuirea simbolică peste fund este necesară, potrivit legendei, pentru ca femeile să rămână sănătoase și frumoase tot anul. Tradiția se regăsește și în Cehia și Ungaria.

Germania

Nemții își oferă unii altora drept cadou, ouă roșii, în Joia Mare. Mai mult, ei agață găoace de ou în copacii și pomii din curțile caselor lor.

Austria

Austriecii fierb ouăle cu diverse plante și frunze legate de ele, astfel încât, ele să aibă un model.

Etiopia

În ziua de Paște, la biserică, etiopienii trebuie să poarte haine albe, denumite yabesha libs.

Iugoslavia

În zilele de sărbătoare, iugoslavii țin în permanență pe masă un coș în care se află cinci ouă vopsite în roșu, simbol al rănilor lui Iisus.

Malta

În seara zilei de Paște, copiii primesc niște figurine realizate din aluat, denumite figolla, ce reprezintă diverse scene biblice sau simboluri creștine.

Ucraina

În duminica Paștelui, la biserică sunt trase clopotele toată ziua, pentru a le aminti oamenilor despre această zi sfântă.

Polonia

Dacă bărbatul participă la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legenda locală spune că mustaţa lui va albi şi aluatul pentru pâine nu va creşte. Din acest motiv, fericitului cap de familie îi este interzis să ajute la treburile din bucătărie.

Elveţia

Satele îşi transformă fântânile în adevărate izvoare de Paşte, folosind panglici colorate din hârtie, flori şi ouă vopsite, pentru a le decora. Această tradiţie celebrează simbolul apei, o resursă foarte importantă în regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.

Australia

Iepuraşul de Paşte este cel mai popular simbol al acestei sărbători, graţie americanilor, dar în Australia oamenii preferă unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis), un fel de iepure-șoricel. El este cel care le aduce cadouri copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *