afacere-flori-de-soc-680x365
Vrăjiți de bunătățile noastre, străinii ne fac o reclamă nesperată. Un britanic care a băut socată în Transilvania își bucură acum și compatrioții cu această licoare, care ar fi ajuns inclusiv pe masa familiei regale, scrie Stirile ProTV.
Englezul și-a deschis o făbricuță și face sirop din florile culese de zeci de români care îl ajută.
Florile de soc sunt adunate cu mare grijă de localnicii din zona Saschiz, județul Mureș. Planta înflorește la sfârșitul lunii mai, iar oamenii mișună ca furnicile cât e ziua de lungă pe toate dealurile însorite.
Jim este străinul care a pus în valoare socul românesc și care, pentru că a avut aceasta inspirație, aduna acum roadele.
Jim Turnbull, manager la fabrica de prelucrare soc, spune că băutura a ajuns favorită în Marea Britanie.
„Anul trecut am dat de lucru la peste 3.000 de persoane care au colectat flori de soc, oameni din judetele Mures, Brasov si Sibiu. Am platit 2 lei pe un kilogram. Bautura a ajuns numarul 1 in Anglia”, sune Jim.
De la noi pleaca 30 de tone de sirop anual. Combinat cu apa, se transforma in de 10 ori mai multa socata. Dar englezul nu se multumesc cu atat. Pe viitor vrea sa faca si sirop de salcam dupa o reteta saseasca.
Într-o zi de recoltă în apropiere de satul transilvănean Saschiz, sute de muncitori culeg cu grijă bucheţelele de flori de soc sălbatic, ce ajung apoi, sub formă de siropuri, gemuri sau condimente, în Marea Britanie, Canada, Australia, Hong Kong sau Japonia.
Din mai până în iunie, România este acoperită de flori albe de soc. Folosită pentru prepararea unei băuturi locale foarte populare, socata, floarea de soc intră şi în compoziţia unor băuturi răcoritoare vândute în Marea Britanie sau Japonia şi a inspirat chiar gigantul american Coca Cola pentru una dintre băuturile sale, se arată într-un comentariu al Agenţiei France Press (AFP).
Zi de recoltă în apropiere de satul Saschiz, în Transilvania, o regiune lăudată de prinţul Charles pentru flora şi agricultura sa tradiţională: sute de muncitori sezonieri culeg cu grijă bucheţelele de flori de soc sălbatic, înainte de a fi livrate unei mici companii specializate în producţia de siropuri, gemuri şi condimente.
Socul este cunoscut ca având proprietăţi antiinflamatoare şi ajută la digestie. De generaţii întregi, la sfârşitul primăverii, românii pregătesc socata, o băutură pe bază de flori de soc, care este lăsată la macerat cu apă, zahăr şi lămâie. În 2002, gigantul american Coca Cola a lansat chiar Fanta Shokata, după ce a studiat reţeta tradiţionala a socatei româneşti în laboratoarele sale.

sursa: voceatransilvaniei.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *