Tara Oașului este una dintre puținele zone etno-folclorice din România care își păstrează nealterat multe dintre obiceiuri, costumele și cântecele populare. În ciuda faptului că localitățile s-au schimbat aproape în totalitate în ultimii 25 de ani, vechile căsuțe vopsite în albastru fiind înlocuite cu palate scumpe plătite cu ani de muncă grea în străinătate, lumea încă poate fi văzută purtând costume populare, relatează AGERPRES.

nuntaoas15

Haine noi, după modele vechi, ce pot costa mii de euro. Specialiștii remarcă acest paradox al modernismului cu tradiționalul, cu vechile obiceiuri.

‘Fără îndoială, Țara Oașului este zona cea mai autarhică a României care și-a păstrat până în zilele noastre trăsăturile identitare originale. Ca aproape nicăieri în România, încă pe străzile Oașului poți să vezi oameni îmbrăcați în costumele lor populare, care nu le poartă doar la spectacole și serbări, ci și în traiul de zi cu zi, dar mai ales duminică la biserică, la petreceri sau la nunți. Paradoxul Țării Oașului este acela că se îmbină foarte bine un modernism copiat din Occident cu o tradiție foarte bine ancorată în pământul acesta strămoșesc. Oșenii sunt plecați la muncă în întreaga Europă și poate în întreaga lume, luna august este aceea în care se întorc aproape toți acasă și în aproape în fiecare zi din această lună își fac nunțile aici, oriunde ar fi în lume, și se îmbracă în straiele populare’, a declarat Felician Pop, directorul Muzeului Județean Satu Mare.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *