Spanzul – Helleborus purpurascens in latina, este o planta medicinala, erbacee, perena intalnita prin paduri si tufarisuri in regiunea de deal (altitudine peste 500-600 m) si munte, mai ales in poienile din fagete, raristi, margini de padure, in tot lantul carpatic si dealurile inalte precarpatine. Popular se mai numeste barba-lupului, bojoțel, botățel, coada-popii, cucurig, iarba-nebunilor, ouăle-popii, poranici, spanț, spunz. Dacii îi spuneau budathla, budățel, spandula, spundula, spunz, spânz.
Intreaga planta este toxica, in stare proaspata si uscata. Toxicitatea spanzului este determinata de heleboreina si heleborina. Heleboreina este un purgativ puternic. Heleborina provoaca narcoza si anestezia sistemului nervos.
Intoxicatia provenita din utilizarea terapeutica nerationala se manifesta prin voma, iritatii ale mucoaselor cu sangerare, ritm cardiac incetinit, cu perioade aritmice, paralizia respiratiei, moartea. Se intervine cu spalaturi stomacale, purgative (sulfat de sodiu), analeptice cardiace si respiratorii, carbune medicinal.
Rizomul, radacinile, frunzele si florile de spanz au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara. Spanzul este o planta medicinala cunoscuta inca din Antichitate. Paracelsus prescria un „elixir de viata lunga” foarte apreciat, preparat din frunze uscate de spanz.
Dozele mici de spanz administrate au efecte cardiotonice remarcabile. In Romania are o larga utilizare terapeutica produsul Boicil, cu actiune antireumatica.
Recoltare – Rizomul si radacinile de spanz se recolteaza din august pana la inceputul lui noiembrie. Se scoate din pamant cu cazmaua, se taie parile aeriene, se spala bine si se usuca la soare sau in locuri acoperite, bine aerisite. Frunzele si florile se recolteaza in timpul infloririi. Se usuca la umbra, in strat subtire, in camere bine aerisite.
Spanzul – beneficii pentru sanatate
Pentru tratarea amenoreei datorita congestiei uterului, inflamatiilor intestinului gros, spanzul se consuma sub forma de:
- pulbere de rizom, se ia numai sub supraveghere medicala, cate un varf de cutit (0,25-1g pe zi)
- tinctura de spanz, se iau 20-30 picaturi pe zi
Empiric, pentru a trata amorteala nervilor la maini, durerilor de pantece, hernie si afectiunilor interne cu crize acute, se consuma extractie alcoolica. Rizomul si radacinile de spanz se plamadesc in rachiu. Se lasa 3 zile, se strecoara si se ia de 3 ori pe zi cate un paharut mic.
Pentru tratarea de cancer genital (ovare, col uterin), testicule, prostata, se foloseste decoct din 0,1 g radacina de spânz (un fir de radacina de lungimea unei jumatati de bat de chibrit) la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe acoperit 5 minute, apoi se lasa la racit acoperit. Se strecoara prin tifon impaturit in 3-4. Lichidul astfel obtinut se imparte in 3 parti egale. Se bea dimineata, la pranz si seara, dupa ce, de fiecare data se mananca bine inainte. Nu se bea pe stomacul gol!
Reteta a fost practicata de Posea Florica din comuna Cerașu, judetul Prahova. Tratamentul a fost facut cu 30 de zile inainte de operatie. Principiile active din tratamentul facut cu spanz au redus tumoarea ca dimensiune, lucru constatat de medic. Pacienta s-a simtit foarte bine. Tot in aceasta comuna, mai multi barbati s-au tratat de cancer la prostata si s-au vindecat.
Empiric, pentru tratarea tumorilor canceroase neoperate, fibromului uterin, chisturilor ovariene, leucemiei, nodulilor mamari, adenomului de prostata, sinuzitei, arteritei , se consuma spanzul sub forma de :
- decoct din 1 g de radacina de spanz uscata la 1 l de apa. Se fierbe aproximativ 1-2 minute, dupa care se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Se strecoara si se ia in prima zi cate o lingurita de 3 ori pe zi (dimineata, la pranz si seara). A doua zi se trece la o doza de 2 lingurite de trei ori pe zi. Se continua tratamentul marind doza cu cate o lingurita timp de 15 zile. Se face o pauza de 7 zile si tratamentul se reia pana la vindecare.
- in zona Sașului, fitoterapeutii populari recomanda pentru cancer decoct obtinut din 2-3 g radacina de spanz uscata care se fierbe in 2 l de apa timp de 1-2 minute. Dozajul depinde de starea pacientului, de greutate, varsta, etc. Se toarna in sticle ce se pastreaza in frigider. Se tine la temperatura camerei o cantitate mica ce se foloseste in aceeasi zi. Se iau in prima zi cate 3 linguri, una dimineata, alta la pranz si apoi seara. In ziua a doua se iau, de 3 ori pe zi, cate 2 linguri o data si se creste in fiecare zi cu cate o lingura la doza pana se iau 20 de linguri dimineata, 20 de linguri la pranz si 20 seara. Se face o pauza de 7 zile si tratamentul se reia pana la vindecare. Luarea dozelor de decoct de spanz are loc dupa ce se mananca!
- Terapeutul Ioan Groza din Arad recomanda (1999) decoct din 3 mm radacina de spanz la 250 ml de apa. Apa se incalzeste pana la fierbere, se adauga radacina si se dau 1-2 clocote. Se ia ibricul de pe foc, se strecoara, si din acest preparat, timp de 4 zile se iau cate 4 lingurite pe zi. Se face o pauza de 4 zile. Pentru o mai buna eficienta, se infuzeaza o lingurita cu varf de radacina de spanz maruntita la 250 ml apa. Se raceste, se strecoara si cu acest produs se tamponeaza, cu vata, in 3-4 locuri pe corp. Prin piele, absorbtia este maxima, iar eficienta este foarte buna. (Formula AS nr 367, iunie 1999)
- in unele sate din nordul, sudul si vestul tarii, terapeutii populari folosesc o reteta de decoct din 4-5 mm radacina de spanz la 250 ml de apa. Radacina se introduce in vasul de fiert cand apa este gata sa clocotasca. Se fierbe 1-2 minute si se lasa la racit la temperatura camerei. Se ia o lingurita in prima zi, in ziua a 2-a, 2 lingurite. Doza se mareste cu cate o lingurita pana in a 5-a zi. Se face pauza 5 zile. Se face apoi un decoct din 1 cm radacina de spanz la 250 ml apa. Se fierba radacina timp de 5 minute, se lasa la racit si se strecoara. Din acest preparat se ia o lingurita in prima zi, in ziua urmatoare 2 lingurite , dintre care una inainte de masa si una dupa ce se mananca; a treia zi se iau 3 lingurite, una inainte de masa si 2 dupa, si tot asa pana in a 5-a zi cand se iau 5 lingurite, una inainte de masa si 4 dupa. In unele zone, tratamentul cu spanz se asociaza cu cel de obligeana si iarba rosie.
Atentie la consumul de ceai de spanz!!
Spanzul este o planta toxica. Dozele de tratament cu spanz practicate in medicina populara au eficienta in cele mai multe cazuri. Rezultatul tratamentului cu spanz depinde si de starea generala a organismului, precum si de particularitatile lui. In timpul tratamentului, locul afectat devine mai cald. Daca organismul nu tolereaza principiile active din spanz, atunci apar pe corp pete rosii, insotite uneori si de voma. In acest caz, tratamentul se intrerupe!
De fiecare data cand se iau dozele de ceai de spanz, se mananca! Regimul alimentar trebuie sa fie adecvat. Nu se fumeaza, nu se consuma bauturi alcoolice, nu se mananca carne sau alte grasimi animale. Se recomanda hrana vegetala. In cazuri extreme, la mare pofta, se poate consuma carne de pui fiarta sau la gratar.
Se beau sucuri proaspete de plante (morcov, telina, mere, cartof, putina sfecla rosie, stevie, spanac, rosii, etc.) Sucurile se consuma imediat dupa preparare, astfel se oxideaza.
Spanzul in tratamentul extern
Pentru tratarea reumatismului, nevralgiei sciatice, se prepara un ceai de spanz, din 50-100 g de radacina la 1 l de apa fiarta. Se fierbe 20-30 de minute, se strecoara si se toarna in apa de baie (37 de grade). Baia dureaza 20-30 de minute.
Pentru tratarea nevralgiei sciatice, nevralgiei de trigemen, se folosesc cataplasme din flori si frunze calde de spanz, aplicate pe locul dureros.
Empiric, pentru durere de masele, se prepara un decoct din o lingurita de rizom de spanz uscat si bine maruntit la 250 de ml de rachiu de drojdie. Se fierbe 1-2 minute, se acopera si se lasa pana devine caldut. Decoctul de spanz astfel preparat se tine in gura timp de 2-3 minute. Nu se inghite!!