orăOră

clock

România trece în acest weekend, la ora de vară, când ora 3.00 va deveni ora 4.00. În noapte de sâmbătă spre duminică, (28 și 29 martie), ceasurile vor fi date înainte cu 60 de minute. Este un semn al faptului că iarna a trecut și ziua devine mai lungă decât noaptea.
În acest sfârșit de săptămână, românii vor dormi mai puțin cu o oră. Sâmbătă noaptea ora se va da înainte, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00 și cei care trebuie să se trezească la o oră fixă, vor dormi mai puțin.
Pentru ca noaptea să se ajusteze cu ziua, s-a luat decizia la nivel mondial, ca de două ori pe an, ora să se schimbe: odată primăvara, atunci când se trece la ORA DE VARĂ și a doua oară toamna, când se trece la ORA DE IARNĂ.
Trecerea la ORA DE VARĂ este un efort pentru populație deoarece în această noapte se doarme cu o oră mai puțin. Totuși, specialiștii spun că organismul se adaptează relativ ușor.
Se presupune că entomologul George Vernon Hudson, a fost cel care inventat pentru prima oară schimbarea orei de vară, pentru că avea nevoie de mai multă lumină, pentru studiile sale cu insectele.
În anul 1784, Benjamin Franklin a scris un eseu numit „An Economical Project” în care îndemna populaţia să se trezească mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel, uleiul utilizat la lămpile de iluminat public.
Prima ţară care a acceptat sistemul de trecere la ora de vară, a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916, urmată mai apoi de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.În Statele Unite, ora de vară a fost introdusă pe 31 martie 1918, iar România a adoptat pentru prima dată, ora de vară, în anul 1932, dar a aplicat-o începând cu anul 1979.
Schimbarea orei, atât iarna cât şi vara prezintă unele avantaje, însă bioritmul este dat peste cap, de fiecare dată. Totuși, un studiu publicat în revista „BMC Biology” menţiona referitor la schimbarea orei că „ritmul circadian al somnului nu se ajustează niciodată în totalitate”.
Cu toate acestea, trecerea la ora de vară aduce avantaje, susţine psihologul american, Keren Rosner, care consideră că „lumina contribuie la sănătatea fizică, la starea noastră de bine, iar ceasul biologic este programat ca, odată cu lumina dimineţii, să se activeze şi capacitatea maximă de acţiune şi de învăţare”. În plus, psihologul consideră că lumina ne face mai fericiţi, afirmând că „starea de bine şi optimism indusă de lumină, soare, culori, oferite de regenerarea naturii sunt corelate pozitiv cu schimbarea orei care ne oferă o lărgire a activităţilor diurne, când suntem fericiţi, spunem că suntem «plini de lumină»”.

One thought on “România trece la ora de vară! Cum se schimbă ora”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *