raniti_spital_smurd_34365200

A patra zi de luptă pentru răniţii de la Clubul Colectiv. Evoluţia stării de sănătate a acestora se modifică de la o oră la alta. O tânără de 28 de ani, internată la Spitalul Pantelimon, a pierdut, în această dimineață, lupta cu moartea. Medicii fac eforturi supraomeneşti să-i stabilizeze pe cei 135 de răniţi, internați în cele 11 spitale din Bucureşti. Cei mai mulţi dintre ei sunt şi acum conectaţi la aparate, în secţiile de Terapie Intensivă. În continuare, situaţia rămâne critică pentru 90 de persoane.

UPDATE: Florin Bica, medic la Spitalul Bagdasar-Arseni a precizat că starea pacienţilor internaţi este în continuare critică.

„Sunt în continuare 21 de pacienţi, nu a mai decedat niciun pacient. Starea lor este încă critică. La reanimare sunt 15 pacienţi, dintre care 5 sunt în stare critică. Ieri erau 7 în stare critică, 4 în stare foarte gravă, restul în stare gravă. În secţie sunt 6 pacienţi care sunt staţionali. Eu cred asta înseamnă mult deja spre bine. Garanţii la un bolnav cu arsuri nu cred că există cineva pe lumea asta care poate să dea. Pronosticul este rezervat, atâta vreme cât sunt în stare critică, gravă şi foarte gravă”, a declarat Bica.

„Sunt 6 sau 7 intubaţi. Facem în fiecare zi operaţii, pansamente. Deja începem să folosim subtituenţii de piele şi o să începem grefările azi sau mâine”, a adăugat medicul.

UPDATE: Starea de sănătate a pacienţilor de la Spitalul Floreasca rămâne aceeaşi.

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Am constatat că pacienţi sunt într-o stare critică şi gravă, mă interesează să aibă tot ce le trebuie. Spitalul are tot ce le trebuie, avem deschidere şi vom aproba orice cerere, cu orice vor avea nevoie.

Ioan Lascăr, şef Secţia Chirugie, de la Spitalul Floreasca: Va fi un drum lung. Programul nostru a început de dimineaţă cu introducerea în sala de operaţie a tuturor pacienţilor arşi. După evaluarea de astăzi facem o distincţie între stările de sănătate ale pacienţilor: 6 pacienţi în stare critică, restul sunt intubaţi şi în stare gravă. Unul dintre pacienţi a venit în stop la noi şi este unul dintre cei în stare critică.

Până în prezent nu avem nicio problemă legată de sânge, la Spitalul Floreasca.

În privinţa spitalelor mobile, în cadrul acestui tip de accident, tratamentul înseamnă transportarea în maximă urgenţă şi maximă securitate a pacientului la spital.

Reprezentanta secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca a precizat: ”Pacienţii nu sunt uşor de îngrijit. Toate substanţele chimice pe care le-au respirat dau diferite efecte, sunt foarte nocive pentru căile respiratorii, dau edem şi apoi leziuni pe plămâni. Spre binele acestor pacienţi, binele se construieşte încet, răul vine dintr-o dată: un spasm, un stop cardiac şi aşa mai departe”.

UPDATE: Marţi dimineaţă, la Spitalul Militar existau şase răniţi în stare critică.

Reprezentantul Spitalului Militar: „O să vă spunem ultimele noutăţi în privinţa pacienţilor, sunt doi la Terapie Intensivă şi patru la Chirurgie Plastică. Dintre aceştia cinci nu sunt intubaţi, unul este intubat. Pacientul intubat, starea sa este puţin mai bună. El a fost primul care a mers la sala de operaţie astăzi. Starea lor este mai bună, dar rămâne critică. Am vrea să vă dăm veşti bune mereu.

O echipă formată din medic ORL-ist, psihiatru, pneumolog îi evaluează în fiecare zi. Cei de la Chirurgie Plastică, au o stare mai bună, nu au dureri atât de mari.

Există un nucleu de psihologi, trei delegaţi de la Colegiul Psihologilor şi trei de la Centrul Psihologic al Armatei. Se face terapie cu aparţinătorii şi nu cu pacienţii, încă sedaţi. Procurorii au început să le ia mărturii.

Nu vom permite decât ca cei de la Chirurgie Plastică să ofere informaţii procurorilor, cei de la Terapie Intensivă: în primul rând că nu permitem accesul, apoi că sunt sub influenţa medicamentelor şi mărturia lor nu este concludentă din acest motiv”.

UPDATE: La Spitalul de Arşi, 27 de tineri răniţi, în incendiul de vineri seară, se zbat între viaţa şi moarte. Nouă dintre ei sunt în stare critică, potrivit Realitatea TV.

UPDATE: Marţi dimineaţă, bilanţul victimelor care şi-au pierdut viaţa în tragedia din clubul Colectiv a urcat la 32, după ce o tânără internată la Spitalul Pantelimon a încetat din viaţă. Tânăra avea 28 de ani şi avea arsuri grave, aproximativ 50% din suprafaţa corpului, medicii fiind de la început rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire.

Stopul cardiac s-a produs marţi, în jurul orei 5 dimineaţa, medicii încercând să o resusciteze timp de două ore.

UPDATE. Numărul morţilor s-ar putea dubla, în perioada următoare, conform unor surse citate de Realitatea TV.

UPDATE: Directorul general al Spitalului Universitar de Urgență Militar, Florentina Radu, a declarat că din cei care au rămas în terapie intensivă, respectiv nouă pacienți, cinci sunt în stare gravă și unul se află intubat. La unul din cei care se află în stare gravă, precizează Florentina Radu, a fost necesară intervenția chirurgicală.

„Doctorul Marinescu ne-a spus că situația s-a stabilizat. M-am întors de la ședința de lucru. Ultimele știri de acolo: se intenționează suplimentarea fondurilor pentru pacienții critici. Ni s-a cerut să dăm o situație cu necesarul estimat pe două luni. În acest moment, tot ce e necesar avem pregătit sau avem deja discuții cu firmele care trebuie să aducă materialele necesare. Ne așteptăm să avem nevoie de dializă, în zilele următoare. Deocamdată, nu este necesară”, a spus Florentina Radu.

„Adresez rugămintea rudelor să vină doar câte un membru în vizită pentru că e cel mai bine pentru ei. Am alocat o asistentă și infirmieră pentru fiecare pacient”, a adăugat aceasta.

Potrivit directorului general al Spitalului Universitar de Urgență Militar, mâine va sosi la spital o echipă mixtă de medici, din care vor face parte cei doi doctori francezi, precum și medicul Ioan Lascăr de la Spitalul Floreasca și medicul Cristian Niţescu de la Spitalul de Arşi.

UPDATE: Încă o victimă a incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală a murit, luni, la Spitalul de Arşi, fiind vorba despre tânărul neidentificat, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa în această tragedie a ajuns astfel la 31 de persoane.

UPDATE. Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca, a afirmat că starea pacienţilor internaţi este stabilă. „Nu au survenit modificări semnifiateve, pacienţii fiind în continuare monitorizaţi.

Întrebat dacă s-au mai făcut efectuat intervenţii chirugicale, acesta a spus că da şi că aceste operaţii fac parte din planul de tratament stabilit.

UPDATE: În momentul de faţă mai sunt internaţi în total 137 răniţi, unii în stare gravă sau critică, transmite corespondentul Realitatea TV Călin Cociş.


Spitalul Bagdasar-Arseni: 5 persoane în stare critică

Spitalul Elias: 3 persoane în stare critică

Spitalul Grigore Alexandrescu: o persoană în stare critică, 3 persoane în stare gravă

Spitalul Militar: 5 persoane în stare critică

Spitalul Sf. Pantelimon: 3 persoane în stare critică

Spitalul de Urgenţă Floreasca: 14 persoane în stare critică

Spitalul Universitar: 13 persoane în stare gravă,  9 persoane în stare critică, 4 la terapie intensivă

Spitalul de Arşi: 10 persoane în stare critică şi o victimă încă neidentificată

UPDATE: Zece pacienți de la Spitalul Elias sunt în stare gravă sau critică

Zece dintre cei 14 pacienți internați la Spitalul Elias în urma incendiului de la clubul Colectiv se află în secția de terapie intensivă în stare gravă sau critică, potrivit unui comunicat de presă transmis luni de conducerea unității sanitare. Potrivit sursei citate, opt pacienți prezintă arsuri corporale în proporție de 20 — 50%, precum și arsuri ale căilor respiratorii, sunt intubați și ventilați mecanic.

Din cei opt pacienți intubați, cinci sunt instabili hemodinamic și se află în stare critică. În secția de chirurgie se mai află patru pacienți, cu stare generală satisfăcătoare, cu arsuri pe suprafețe mici, în general la nivelul extremităților, pacienți care nu necesită măsuri de terapie intensivă. „Toți pacienții spitalizați sunt supuși unui tratament local zilnic, în sălile de operație, a cărui complexitate variază în funcție de complexitatea leziunilor. Pacienții sunt evaluați zilnic de o echipă multidisciplinară care stabilește direcțiile terapeutice”, susține comunicatul de presă.

UPDATE. La Spitalul de Arși au fost operați șase pacienți și mai sunt de operat încă opt. 14 dintre cei 28, care sunt internați aici, vor fi operați astăzi, inclusiv pacienți de pe reanimare, cu excizie de piele în zonele de arsuri de gradul 3 și cu grefare, a transmis medicul Cristian Nițescu:

„Situația vizavi de pronosticul vital nu s-a schimbat, până în acest moment. Cei 13 care sunt ceva mai bine necesită și ei operații și unii dintre ei sunt operați la nivelul mâinilor, în special. În reanimare, din cei zece, se operează astăzi șase, urmând ca mâine să se opereze cel puțin trei”.

Potrivit medicului, ar mai avea nevoie de asistente și infirmiere.

„Nu sunt probleme legate de cadrele medicale superioare”, a adăugat medicul Cristian Nițescu.

Totodată, reprezentantul Spitalului de Arşi din Capitală a făcut precizări despre starea pacientului rămas neidentificat:

„În continuare există un pacient neidentificat. Este într-o stare foarte gravă, are arsuri…cum să vă spun, putem vorbi de carbonizare la nivelul mâinilor şi antebraţelor sale. Nu are niciun semn particular şi se pare că nici nu are altă familie în afara unui frate care se află în străinătate. Cineva a venit ieri şi a spus că seamănă foarte mult cu un cunoscut al său, dar nu este sigur.”

UPDATE, ora 12. Reprezentantul Spitalului Floreasca a precizat că pentru cei 14 pacienţi intubaţi, aflaţi în stare extrem de gravă, nu există modificări ale stării de sănătate. Cel de-al 15-lea pacient este într-o stare mai bună.

„Starea pacienţilor nu s-a modificat absolut deloc. Toţi pacienţii de la noi urmează un traseu bine stabilit, începând cu ora 7 au mers în sălile de operaţie, unde li se toaletează rănile. Sunt apoi transportaţi către computerul tomograf pentru o reevaluare imagistică şi apoi transportaţi la Unitatea de Terapie Intensivă.

14 pacienţi intubaţi, în stare extrem de gravă. Cel de-al 15-lea rănit este în stare puţin mai bună”, a precizat reprezentantul Spitalului.

UPDATE: La Spitalul Universitar, zece pacienți se află în stare critică, doar un pacient se simte ceva mai bine, fiind detubat. Restul sunt tubați și ventilați mecanic. Alți 14 sunt internați aici, pe Secția de Chirurgie Plastică, cu răni ceva mai ușoare, a transmis corespondentul Realitatea TV. 

UPDATE: Directorul general al Spitalului Universitar de Urgență Militar, Florentina Radu, a declarat că trei dintre pacienții, aflați la terapie intensivă, au o stare generală mult mai bună, astfel că vor fi transferați în Secția de Arși. În continuare, însă, alți trei se află în stare gravă. În ceea ce privește donarea de sânge, Florentina Radu a afirmat că spitalul are asigurat necesarul, pe următoarea săptămână. De asemenea, o echipă de medici străini va vizita spitalul, marți.

„Dintre cei care aveau arsuri pe căi respiratorii superioare, se menține gradul de severitate. În continuare, trei sunt în stare gravă și unul intubat. Edemul facial a scăzut mult, pot fi recunoscuți acum. Ne organizăm acum. E foarte important modul în care e manageriat cazul mai departe, să nu apară infecții și să aibă aportul nutrițional necesar și să mănânce alimente speciale. Ei încep să mănânce, cei care pot, mai puțin cel care e intubat. 

Am mobilizat personal suplimentar pe Secția de Terapie Intensivă și Chirurgie Plastică astfel încât fiecare să aibă asistentă și infirmieră. Toată lumea are mâinile arse și ceilalți suplimentar au arsuri pe față și spate. Suntem pregătiți cu tot ce ne trebuie. Multe persoane au sunat să ne ajute. Le mulțumesc tuturor. Avem tot ce ne trebuie, deocamdată.

Prima săptămână e foarte importantă. La ora 10:30 și 18:00, în fiecare zi, vom avea conferință de presă și vă vom ține la curent cu starea pacienților. În fiecare sală se intră, pansamentele se fac în sală . Ieri s-a operat de la 11 și până la 6 după-amiaza. Important e ca pacienții să mănânce după ce intră în sală. E important să mănânce hiperproteic. Avem un nutriționist care se ocupă ca ei să mănânce corespunzător.

În fiecare zi se intră cu ei în sală. Suntem foarte optimiști. Faptul că trei deja sunt mai bne e un lucru îmbucurător. 200 de persoane s-au însris ieri, pe listă, i-am planificat. Avem asigurat pe următoarea săptămână necesarul. Cei care vor să se înscrie îi rugăm să folosească această modalitate. Suntem în permanentă legătură cu ministrul Sănătății.

Este o echipă care va verifica toate spitalele, vor vedea cum procedăm și care e protocolul aplicat. Mâine vor veni la noi”. 

Tragedia de la clubul Colectiv pare fără limite. Medicii continuă zi şi noapte eforturile pentru a salva viaţa celor peste 150 de răniţi, dintre care mai mult de 80 se află într-o stare foarte gravă. Între timp, din păcate, bilanţul tragediei creşte de la o oră la alta. Numărul morţilor a ajuns la 30 după ce trei femeie, de 25, 26 respectiv 31 de ani, au pierdut lupta cu moartea, la Bagdasar Arseni şi la Spitalul de Arşi.

Doctorul Raed Arafat a explicat că nu doar arsurile pe care le-au suferit răniţii din club sunt o problemă ci şi faptul că incendiul a produs o mare concentraţie de gaze toxice.

STAREA RĂNIŢILOR

Spitalul Militar – 12 pacienţi > 2 intubaţi, 10 stabili

Spitalul Elias – 14 pacienţi > 4 intubaţi, 10 stabili

Spitalul Floreasca – 15 pacienţi > 14 intubaţi, 1 stabil

Spitalul Universitar – 20 pacienţi > 6 în stare critică, 3 în stare gravă, 11 stabili

Spitalul „Bagdasar Arseni” – 21 pacienţi > 3 intubaţi, 18 stabili

Spitalul de Arşi – 27 pacienti > 3 în stare critică, 10 în stare gravă, 14 stabili

Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” – 6 pacienţi minori > 2 intubaţi, 4 stabili

Spitalul „Sf Ioan” – 8 pacienţi > 6 intubaţi, 2 stabili

Spitalul SRI – 6 pacienţi > 2 în stare gravă, 4 stabili

Spitalul „Sf. Pantelimon” – 5 pacienţi > 2 intubaţi, 3 stabili

Spitalul Gerota – 3 pacienţi stabili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *