Fenomen astronomic spectaculos. În acest an, ploaia de meteori, cunoscută sub denumirea de Perseide, va fi cu adevărat deosebită. Potrivit IFLScience! care îl citează pe expertul Bill Cooke, în acest an, în loc de 80 de meteori pe oră, iubitorii de astronomie vor putea observa în jur de 150, chiar 200 de meteori pe oră.
Perseidele debutează în fiecare an la mijlocul lunii iulie iar apogeul fenomenului se înregistrează în data de 12 august. Perseide este cel mai popular curent de meteori şi este observat în emisfera nordică de 2000 de ani. El este asociat cometei Swift-Tuttle. Curentul de meteori şi-a luat numele de la constelaţia Perseu, zona din care pare să radieze ploaia de meteori.
Tot ce trebuie să faceţi pentru a vedea stele căzătoare este să vă înarmaţi cu răbdare, să alegeţi locuri în care nu este multă lumină artificială şi să vă orientaţi spre zona de nord-est. Ploaia de meteori se poate vedea cu ochiul liber aşa că nu aveţi nevoie de aparatură specială.
Următoarele curente de meteori sunt Orionidele şi Leonidele, dar acestea au o intensitate mai scăzută. În schimb, în luna decembrie, din emisfera noastră vor putea fi urmărite Geminidele, care au 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori.
Perseidele pot fi urmărite, în fiecare an, în perioada 17 iulie – 24 august. Intensitatea fenomenului va fi mai mare în nopţile din 11,12 şi 13 august. Inconvenientul din acest an va fi luna plină din data de 18 august, care îi va încurcat pe observatori.
Aşa-numitele ploi de stele nu sunt altceva decât pătrunderea în atmosfera terestră a oricărui corp meteoric. În urma frecării cu păturile superioare ale atmosferei, meteorii se transformă în nişte dâre luminoase şi uneori foarte strălucitoare. În funcţie de compoziţia chimică a meteorilor, lumina pare uneori colorată, cum se întâmplă în cazul curentului de meteori Geminide