vie-680x365

Chiar dacă toată lumea a auzit despre renumitele vinuri de Napa, Bordeaux și Toscana, este totuși dificil să impresionezi cu adevărat, prin erudiție în acest domeniu. Publicația The Huffington Post a ales să prezinte șapte regiuni viticole ale lumii considerate demne de atenție.

Libanul, enumerat adesea între cele mai vechi regiuni producătoare de vinuri ale lumii, are în acest domeniu o tradiție de cel puțin 5000 de ani. Astăzi, subestimata Vale Bekka (sălaș al Templului lui Bacchus, zeul vinului) se confruntă cu o renaștere, prin apariția de noi fabrici producătoare de vinuri din soiuri populare locale, care tind spre sec și picant, ca și a tradiționalelor Cabernet Sauvignon și Merlot, scrie huffingtonpost.com, citat de Agerpres.

Vinurile indiene sunt făcute pentru bucuria solară a momentului, primind aprecieri la festivaluri ale vinului pretutindeni în lume și câștigând popularitate la nivel local și în străinatate. Viticultorii din Nashik (două ore și jumătate la nord-vest de Mumbai) au început să cultive soiuri franceze de bază cum sunt Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc și Chenin Blanc, însă experimentează acum și alte soiuri diverse de vie. În regiune funcționează numeroase fabrici de producere a vinului și săli de degustare.

Statul Texas este a cincea zonă producătoare de vin din SUA, având în cuprinsul său opt regiuni viticole distincte și aproximativ 273 de fabrici de vin. Cu 70 de întreprinderi vinicole, Texas Hill Country (la vest de Austin) este cea mai mare regiune viticolă din acest stat fiind cunoscută pentru producerea unor vinuri roșii puternice cărora le priește în căldura deșertului, cum sunt soiurile Syrah, Tempranillo și Tannat. De altfel, una dintre primele podgorii din America a fost înființată chiar în Texas de către preoții franciscani, în jurul anului 1662, amintește huffingtonpost.com.

Se pare că istoria viticulturii din Mexic este la fel de veche ca aceea a băuturii tradiționale tequila. Regiunea Valle de Guadalupe a fost apreciată cu multe veacuri în urmă de către coloniștii spanioli ca un loc ideal pentru viticultură. În secolul al XVI-lea, conquistadorul Hernan Cortes și-a luat un scurt răgaz din misiunea sa de cucerire a unor noi teritorii ordonând proprietarilor de terenuri să planteze 1.000 de podgorii în zonă. Astăzi, regiunea produce aproximativ 12 milioane de litri de vin pe an, adică 90 la sută din cantitatea totală de vin produs în Mexic.

Nu este nici o surpriză ca o țară cunoscută pentru temperaturile sale scăzute cum este Canada să se fi specializat în vinuri „înghețate” sau, în limbajul internațional al oenologiei, „Ice Wine”. Adesea supranumit „aur lichid”, acest sortiment de vin este produs de viile care domină Peninsula Niagara, o regiune din zona de sud a provinciei Ontario, pe malul lacului Erie, de unde se recoltează 70 la sută din strugurii din această țară și care grupează circa 70 de fabrici de vin. Strugurii folosiți pentru producția „Ice Wine” sunt lăsați pe vița de vie până târziu în iarnă, în scopul de a atinge niveluri ridicate ale concentrației de zahăr. Pentru a produce acest sortiment de vin, strugurii trebuie să fie culeși la o temperatura de—8 grade Celsius. Boabele sunt culese manual, de multe ori în timpul nopții, după care sunt presate așa înghețate cum sunt. După presare, cristalele de apă sunt înlăturate, rezultatul fiind un sirop foarte dulce, care mai târziu va trebui să treacă printr-o perioadă lungă și lentă de fermentare în urma căreia se produce „Ice Wine”.

Probabil mai faimoasă pentru turism și cupele de bere, Thailanda este și o țară producătoare de vin. În ciuda scepticilor care susțineau că vinurile bune nu pot fi produse decât în sud, Thailanda a lansat acum 20 de ani „New Latitudine Wines” și are în prezent trei regiuni de vinificație. Khao Yai, la aproximativ o oră sud de Bangkok este considerat locul de naștere al vinului Thai și oferă iubitorilor de vinuri excursii cu bicicleta de-a lungul podgoriilor sale și în Parcul Național Khao Yai, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, menționează huffingtonpost.com.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *