Zilele trecute a luat sfârșit cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Românesc de la Chișinău, festival realizat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România- U.A.R.F. în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din Moldova-UCM. Actrița Claudia Motea a avut un dublu rol, cel de director PR al festivalului și de prezentatoare. Alături de Diana Mețiu, directorul festivalului, s-a implicat trup și suflet la organizarea acestui festival de film la Chișinău.
Reporter: De ce atâta implicare din partea dumneavoastră?
Claudia Motea: Tot ce fac, fac cu iubire pentru oameni, viață și frumos…Și pentru că îmi iubesc meseria de actor mai mult decât orice, pentru mine tot frumosul din lume se exprimă prin definiții reale, autentice despre arta dramatică și filmică. La baza a tot ceea ce fac, este iubirea! Iubesc filmul! În plus, am o slăbiciune anume pentru Chișinău. Am legat prietenii pe viață și simt că acest lucru este ca o chemare a sufletului.
A câta oară sunteți la Chișinău?
Pot numără pe degetele de la o mână. A patra oară!
Cu ce gânduri plecați din Chișinău?
Zilele de festival au fost zile în care am ars la foc continuu! Interviuri, întâlniri, proiecții, concurs de eseuri, concurs de scurt-metraje! Sunt nespus de bucuroasă de răspunsul pozitiv al publicului din Chişinău. “Chișinău este a doua capitală a României Mari”, a conchis în ultima seară, la festivitatea de închidere, Ion Scutelnicu, un regizor moldovean foarte respectat și apreciat.
Ce film favorit ați avut în festival?
„Casa din vis” a regizorului Ioan Cărmăzan! Un film care a apărut la doi ani de la revoluție, fiind inspirat din opera lui Fănuș Neagu. Ioan Cărmăzan este președintele UARF, iar acest festival a luat naștere la inițierea lui prin această Uniune Cineastă.
Ați avut și o parte introductivă, un speech la fiecare proiecție cinematografică.
Împreună cu Horia Barna, de la Institutul Cultural Român, care a fost invitat de onoare al festivalului, am decis să facem o notă introductivă fiecărui film, tocmai pentru a familiariza publicul cu povestea filmului și a-i înlesni să perceapă mai bine mesajul artistic. De exemplu, la filmul Moromeţii, eu am prezentat și picanterii de pe platou de filmare, dar şi ceva din culise, referitor la echipa de filmare. Nu cred că mulți oameni știu că rolul lui Ilie Moromete interpretat magistral de către Victor Rebengiuc, i-a fost oferit mai întâi lui Gheorghe Dinică. De ce Rebengiuc și nu Dinică? Pentru că lui Dinică i s-a făcut frică de acest rol. “Este atât de mare încât mi-a fost frică să nu-l stric”, a mărturisit regretatul Dinică în emisiunea “Profesioniștii” a Eugeniei Vodă.
Mai reveniți anul acesta în Chișinău?
Da, aș vrea să se întâmple acest lucru la întoarcerea mea din Los Angeles. Toată munca depusă lângă Diana Mețiu a avut rezultate frumoase, ceea ce mă face să privesc cu încredere la o viață lungă a acestui festival. În plus, Matei Valeriu, directorul Institutului Cultural Român din Chișinău, la deschiderea oficială a festivalului a afirmat public că va susține festivalul în toamna acestui an. Deci, există o posibilitate certă să mă reîntorc în Chișinău, un oraş pe care-l iubesc. Și îmi doresc s-o revăd pe minunata actrița Zinaida Timofti, un pilon de bază a Uniunii Cineaștilor din Moldova care a fost alături de noi încă de la nașterea acestui festival. Mai mult decât orice, vreau să văd piese de teatru la Naționalul Mihai Eminescu. Cred cu tărie în valoarea tradițională a acestui teatru și spun “Jos pălăria” în fața directorului Petru Hadârcă, cel care pune atât de frumos aura de vestigiu suprem teatral asupra acestui lăcaș artistic.
Știm că imediat la finele acestei festival, vă luați zborul spre Croatia pentru o croazieră pe Adriatică alături de cei mai buni prieteni ai dvs. din Los Angeles, Shari Hoffman și Dennis Dreith.
Da, zbor pe ruta Viena- Zagreb-Dubrovnik. Schimb trei avioane și ajung la destinație! E o reîntâlnire de suflet cu prietenii mei, care sunt de altfel și doi giganți ai muzicii americane. Ei sunt capii Federației Americane a Industriei Muzicii de Film. Dennis a fost implicat în producțiile lui Steven Spielberg și a altor reputați artiști americani. Jurassic Park, Braveheart, Columbo, Alliens, sunt câteva exemple elocvente de filme care îl acreditează ca pe un mare compozitor de muzică de film. Croaziera implică insulele din Croația și încerc să îmbin utilul cu plăcutul pentru că, pe lângă relaxare, vom discuta mai detaliat muzica noului meu film “Spovedanii”. Dennis Dreith va semna muzica acestui film, iar Shari Hoffman va interpreta mai multe partituri muzicale în film. Sper să am vreme bună și transmit tuturor numai gânduri bune de la bordul navei.