Jacuzzi, piscine cu apă termală, gheizere şi multă relaxare. De asta au parte turiştii care aleg să treacă pragul celei mai mari staţiuni balneare din România şi să-şi petreacă zilele de concediu în ştrandurile din Băile Felix.
O legendă locală spune că, prin anul 1095, însuşi Regele Ladislau, călătorind prin aceste ţinuturi, ar fi descoperit izvoarele termale cu rol terapeutic. Cea mai veche mărturie despre existenţa acestor băi datează din anul 1221, de pe vremea Abaţiei Hevius de Magno-Varadina, care a dăinuit pe aceste locuri până în vremea turcilor. Chiar şi numele Felix ar proveni de la călugărul care a descoperit efectul binefăcător al apei foarte calde ce ieşea din pământ.
Datorită izvoarelor cu apă termală, aceste staţiuni, Felix şi sora ei mai mică, 1 Mai, au cunoscut, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o ‘înflorire’ turistică, devenind un loc terapeutic, inedit şi foarte căutat. Ca o recunoaştere a calităţilor terapeutice, la expoziţia mondială de la Paris, din 1896, apelor termale din această zonă li s-a acordat medalia de aur şi diploma de onoare, potrivit Agerpres.
Primele baze de tratament au fost construite la mijlocul secolului trecut. Pentru că Băile Felix se aflau mai aproape de şoseaua de legătură cu judeţul, staţiunea s-a dezvoltat mult mai rapid decât ‘sora’ sa mai retrasă, Băile 1 Mai, aflată la nici doi kilometri distanţă. Azi, pe cele aproape 30 de hectare, se pot vedea opt hoteluri mari, pensiuni şi hoteluri mai mici, case de vacanţe cochete, un spital de recuperare medicală şi o mulţime de ‘ochiuri albastre’, piscinele exterioare.
Ape terapeutice
Apele minerale cu care Băile Felix au fost binecuvântate şi-au dovedit în decursul sutelor de ani calităţile terapeutice exploatate din plin în bazele de tratament existente aici. Temperaturile de izvor între 40 – 49° C şi concentraţia de săruri cu puţin peste 1g la litru oferă acestor ape proprietăţi miraculoase pentru majoritatea afecţiunilor aparatului locomotor, degenerative sau inflamatorii, dar şi pareze, paralizii, recuperare post-traumatică sau afecţiuni neurologice (discopatii, hernia de disc, pareze, paralizii).
Staţiunea ‘Fericire’, numele tradus din latină, şi-a câştigat un renume binemeritat, atât în ţară cât şi peste hotare, fiind cunoscută şi pe pieţe externe, prin oaspeţii din Germania, Austria, Israel şi ţările nordice. Principiul terapeutic ‘Sanitas per Aquam’ care înseamnă sănătate prin apă a devenit profesia de credinţă a tuturor celor care au creat aici bogăţia de centre Wellness&SPA, pentru cei care doresc să revină în formă maximă prin îmbinarea unei vacanţe relaxante cu terapii ce revigorează starea generală a corpului şi a minţii.
Mai mult aici.