Pe 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza. Există numeroase obiceiuri și superstiții pentru ajunul acestei sărbători religioase.
Dacă în dimineaţa de 5 ianuarie e brumă pe pomi, înseamnă că vor fi poame multe şi bune. Dacă picură din streaşină, va fi o vară ploioasă. O altă tradiţie spune că în ce direcţie va stropi preotul cu busuiocul înmuiat în agheasmă, de acolo vor veni ploile de peste an.
Se spune că celor care vor posti în această zi, le va merge bine tot anul. Totodată în ajunul Bobotezei, preotul merge pe la toate casele cu Iordanul, sfinţind gospodăriile cât şi pe locuitorii acestora. Dacă preotului îi va scârţâi zăpada sub picioare, oamenii spun că va fi un an bogat şi rodnic.
Un obicei foarte vechi este acela că fetele trebuie să ia de la preot o crenguţă de busuioc sfinţit şi să-l pună noaptea sub pernă pentru a-şi visa ursitul. Tot pentru a-l vedea în vis pe cel sortit, fetele îşi legau pe degetul inelar cu un fir de mătase roşie busuiocul primit. Dacă în ajun de Bobotează o fată nemăritată alunecă pe gheaţă, aceasta se va căsători în anul ce urmează.
Printre obiceiurile din Ajunul Bobotezei se numără şi „Chiralesa”, care în greceşte înseamnă „Fie-ţi milă, Doamne!”. Băieţi şi fete însoţesc preotul prin sat şi vestesc sfinţirea caselor. Obiceiul este asemănător colindelor din Ajunul Crăciunului, iar copiii primesc nuci, mere şi prăjituri. În anumite zone din Bucovina, preotul este însoţit şi de gospodari din sat care anunţă venirea preotului şi apoi sunt răsplătiţi cu bucate de post sfinţite.
Este frecvent întâlnită superstiţia potrivit căreia, animalele din grajd vorbesc, la miezul nopţii din Ajunul Bobotezei, despre locurile unde sunt ascunse comori.
De Ajun, nu sunt admise certurile în casă. Se spune că în seara de Ajun se poate afla cât va trăi fiecare dintre membrii familiei. La miezul nopţii, se iau cărbuni din vatră şi se denumeşte fiecare cu numele membrilor familiei. Se crede că primul care va muri va fi cel al cărui cărbune se va stinge mai repede, ia cel mai longeviv va fi cel al cărui cărbune se va stinge ultimul.
În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile dupã aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.