Ela Crăciun se pregătește pentru a aduce pe lume cel de-al treilea copil, și de aceasta dată apelând la nașterea naturală. Vedeta TV a demarat o campanie prin care încurajează femeile să aleagă această variantă, în condițiile în care primesc acceptul medicului în acest sens.
Totul a pornit de la statistica alarmantă conform căreia 70% din femeile din București nasc prin cezariană, cel mai mare procent din Europa, de cele mai multe ori din comoditate și din frica de durere.
În dorința de a afla informații corecte despre avantajele nașterii naturale, vedeta TV, cunoscută în mediul online ca și SuperMom, a întrebat specialistul care sunt diferențele între un copil născut natural și unul prin cezariană.
„Există diferențe de adaptare imediată dar și pe termen lung. Nașterea naturală este modul ideal de a veni pe lume, pentru că ne așteptăm ca adaptarea lui la viața extrauterină să fie mult mai ușoară. El se naște în urma unui travaliu care îl pregătește pentru viața extrauterină și atunci, încă de la prima respirație, este în stare să se adapteze respirator mult mai bine decât un copil născut prin cezariană.
În cazul cezarianei există riscul să îi scoatem cumva nepregătiți. Chiar dacă sunt născuți la termen, există șanse să nu fie pregătiți cu adevărat pentru că nu au trecut prin travaliu, prin acele transformări hormonale care să îi pregătească pentru viața extrauterină și atunci problemele cele mai frecvente sunt respiratorii. Ei au nevoie de căldura, de oxigen, de susținere în primele ore după naștere.
În afară de asta, există riscul să nu aproximăm bine vârsta de gestație și atunci ei se nasc înainte de termen. Este complicația cea mai frecventă pentru că ne trezim cu un copil nu doar nepregătit dar și născut mai devreme, cu complicațiile prematurității. Marja de eroare este de o săptămână – două, dar sunt diferențe foarte importante între 38 și 40 de săptămâni”, declară Dr neonatolog Alina Ilici într-un interviu filmat postat pe canalul de YouTube al vedetei.
Ela Crăciun continuă discuția întrebând specialistul la ce să fie totuși atentă o viitoare mămică în condițiile în care alege totuși cezariana.
„Varianta cea mai bună este de a aștepta până intervine travaliul. Cezariana la cald are mult mai puține riscuri de complicații decât cea la rece. Adaptarea lor poate fi ceva mai ușoară. Laptele vine puțin mai greu după cezariană pentru că toate acele modificări hormonale din travaliu ajută la stimularea lactației. În plus, recuperarea mamei este mai ușoară după nașterea naturală. Bebelușul nu simte atât de puternic diferența de temperatură la nașterea naturală pentru că poate fi lăsat imediat pe pieptul mamei și acolo se încălzește ușor”, adaugă specialistul.
Campania inițiată de Ela Crăciun, intitulată „Sunt mamă, e natural”, are ca scop promovarea beneficiilor nașterii naturale pentru sănătatea copiilor dar și începerea unei dezbateri reale despre nivelul alarmant de nașteri prin cezariană înregistrate în România în acest moment. Potrivit statisticilor oficiale, țara noastră are cel mai ridicat procent din Europa al nașterilor prin cezariană, depășind 33% din total iar în București acesta se ridică la un îngrijorător 70%.