IMG_4232IMG_4249

Caravana „Sănătate pentru sate”, formată din 20 medici şi voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a ajuns sâmbătă, 21 mai 2016, în Satul Ologeni din Comuna Poienarii Burchii, judeţul Prahova. Pacienți de toate vârstele au fost consultați de medici specialiști în medicină internă, nutriţie, diabetologie, cardilogie-EKG, psihiatrie adulţi şi copii, pediatrie, oncologie şi stomatologie. Acţiunea s-a desfăşurat în cabinetul medical al Şcolii Generale din Ologeni, informează Dan Prună, voluntar de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Locuitorii din Ologeni s-au dovedit a fi deschişi în colaborarea cu medicii voluntari, mărturisindu-le problemele pe care le au. Dr. Simona Taciu, medic psihiatru, a subliniat: “Singurătatea este o mare problemă în ceea ce priveşte populaţia la sate. Decesul partenerului de viaţă şi plecarea copiilor la oraş duc la un dezechilibru psiho-emoţional ce afectează viaţa de zi cu zi. Mă bucură faptul că populaţia rurală este din ce în ce mai deschisă pentru a depăşi aceste probleme”. 

Dr. Georgeta Mihu, medic stomatolog, a fost surprins plăcut de dorinţa tinerilor de a afla cât mai multe despre posibilităţile de prevenire ale afecţiunilor stomatologice: “Scopul acţiunii de astăzi a fost de conştientizare a importanţei igienei dentare şi a consultaţiilor stomatologice periodice. M-a bucurat interesul manifestat de tineri faţă de toate sfaturile şi indicaţiile transmise. Avem o generaţie tânără mult mai conştientă de importanţa prevenţiei în stomatologie şi la care teama de dentist începe să se estompeze. Dentistul poate fi un adevărat medic de familie la care să meargă cu drag”.

Tocaci Georgiana-Alina, medic specialist psihiatrie pediatrica, a subliniat faptul că familiile separate, conflictele casnice, violenţa domestică işi pun amprenta pe dezvoltarea psiho-emoţională a copiilor.

„Patologia întâlnită aici nu este diferita de cea din mediul urban (tulburări anxioase, depresii uşoare, greşeli educaţionale), dar lipsa unui consilier şcolar sau a unor cursuri de psiho-educaţie pot duce la agravarea simptomatologiei în timp”, a mărturisit Tocaci Georgiana-Alina.

Pr. Cezar-Antonio Dumitraşcu, Consilier Patriarhal în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Administraţiei Patriarhale şi medic specialist, a subliniat faptul că la consult s-au prezentat foarte mulţi diabetici „cei mai mulți diagnosticaţi și sub tratament, dar mulți dezechilibraţi metabolic”.  Au fost și cazuri noi descoperite pe care le-am îndrumat: dieta și tratament, a mai precizat părintele Cezar-Antonio Dumitraşcu.

Părintele Preda Viorel de la Parohia “Adormirea Maicii Domnului” (Jud. Prahova), a fost încântat de această acţiune binecuvântată şi binevenită: „Le mulţumesc, în numele sătenilor, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum şi iniţiatorului şi coordonatorului campaniei Sănătate pentru sate, Părintelui  Arhimandrit Ciprian Grădinaru”.  

La final, cei prezenţi au primit cadouri din partea Carrefour România, un partener important al campaniei, care a pus la dispoziţie 150 de pachete cu produse de igienă orală şi corporală.

***

Campania „Sănătate pentru sate” a început în data de 03 septembrie 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în urma semnării Protocolului de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii și vizează persoanele cu vârstă înaintată, precum și persoane cu statut socio-economic scăzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *