În mitologia Irlandeză, Brigid, al cărui nume derivă din cuvântul celtic ”Exaltat”, este fiica lui Dagda, prin urma face parte din Tuatha de Dannan (sau tribul zeilor). Celelalte două surori ale sale erau, deasemenea, numite Brigid și sunt asociate cu vindecarea și meșteșugurile. Cele trei Brigid sunt adesea considerate a fi cele trei aspecte ale aceleiași zeități, constituind astfel o clasică zeiță triptică.

Patroană și protectoare

   Brigid patrona poeții și cântăreții, dar și vindecătorii și magicienii.

 I se cerea în deosebi ajutorul în problemele divinatorii și profetice. Un foc sacru ce ardea constant, întreținut de un grup de preotese,  onora această zeiță în sanctuarul ei din Kildare, Irlanda, care mai târziu a devenit lăcașul variantei Creștine a lui Brigid, Sf. Brigid din Kildare. Kildare este deasemenea, locația uneia din multitudinea de roți sacre din regiunea Celtică, multe din ele având legătură cu Brigid. Chiar și astăzi, adesea poți vedea panglici sau alte ofrande legate de copacii din preajma unei roți, în semn de rugă la această zeiță vindecătoare.

Sărbătorind-o pe Brigid

  Sunt felurite moduri de a celebra multitudinea de aspecte ale lui Brigid, în ziua de Imbolc. Dacă faci parte dintr-un grup practicant al sabatului, de ce să nu încerci să o onorezi pe Brigid printr-o ceremonie în grup? Deasemenea poți integra rugăciuni către Brigid în ritualurile și ceremoniile tale sezoniere. Îți este greu să îți dai seama în ce direcție te îndrepți? Roagă-o pe Brigid să îți ofere sprijin și îndrumare printr-un Ritual de intersecție către Brigid.

Multitudinea de forme ale lui Brigid

   În Britania de nord, echivalentul lui Brigid era Brigantia, o figură războinică a tribului Brigantes de lângă Yorkshire, Anglia. Ea era asemeni zeiței Grecești Atena și a celei Romane, Minerva. Mai târziu, o dată cu apariția creștinismului în insula Celtică, Sf. Brigid a fost asociată cu fiica unui Slav Pict botezat de Sf. Patrick, care mai apoi a fondat o comunitate de măicuțe în Kildare.

   Brigid era cunoscută și ca protectoare a femeilor în timpul nașterii, dar și ca zeiță a Magiei, de aici evoluând și dedenind patroana casei și sănătății. Astăzi, mulți Păgâni o onorează în data de 2 Februarie, sărbătoare cunoscută ca Imbolc sau Întâmpinarea Domnului.

   Cicoarea de Iarnă sau Ordinul Bardelor, Ovatelor și Druizilor, o consideră o zeitate ”complexă și contradictorie”.  Mai specific ei spun că, „Posedă un statut neobișnuit ca zeiță solară, care își atârnă mantia deasupra razelor Soarelui, și a cărei locuință radiază lumină, parcă ar fi în flăcări. Brigid a preluat cultul Oilor, în trecut patronat de zeița Lassar, și ea tot o zeiță solară, care mai apoi a făcut tranziția în insule de la Zeiță la Sfântă. Astfel legătura lui Brigid cu sărbătoarea Imbolcului este desăvârșită, în timp ce divinația lui Lassar aproape dispare, doar pentru a fi mai târziu reînviată printre sfinții Creștini”

Obiecte meșteugite care o onorează pe Brigid

   În multe dintre tradițiile Păgâne de astăzi, Brigid este sărbătorită prin meșteșuguri care îi onorează rolul de protectoare a inimii. Poți face o păpușă Brigid din frunze de porumb, sau un Pat al Miresei pe care ea să poată dormi. Probabil cea mai cunoscută decorațiune este Crucea lui Brigid, ale cărei brațe reprezintă punctul în care drumurile se intersectează, reprezentând spațiul dintre lumină și întuneric.

CornDoll_1500.jpg

Păpușe din frunze de porumb

HearthFire_1500.jpg

”Patul Miresei”

St. Brigit's Cross

Crucea lui Brigid

Brigid și Imbolc

Asemeni multor sărbători Păgâne, Imbolc are origine Celtică, deși nu a fost niciodată sărbătorită în societatea Celtică non-Galică. Celții timpurii aveau o sărbătoare de purificare în cinstea lui Brigid. În unele părți din ținuturile Scoției, Brigid era văzută ca o soră a lui Beira, o femeie cu puteri mistice, mai bătrână ca însăși ținutul pe care îl patrona. În credințele Păgâne și Wicca din zilele noastre, Brigid este văzută ca aspectul fetei din ciclul fată/mamă/bătrână, deși ar fi mai potrivit pentru ea să fie mama, datorită conexiuni ei cu căminul și nașterea.

Sursa:https://www.thoughtco.com /http://www.hathorbooks.ro/32-divinaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *