banibani

Gabriela Firea vine cu veşti bune pentru tinerii care împlinesc 18 ani şi pleacă din sistemul de protecţie socială. Aceştia vor primi mai mulţi bani de la stat decât suma pe care o încasau până acum.

De trei ori mai mulţi bani de la stat pentru tinerii care împlinesc 18 ani şi pleacă din sistemul de protecţie socială. Ministrul Gabriela Firea a anunţat că au intrat în vigoare şi ultimele modificări aduse în Parlament Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

De trei ori mai mulţi bani de la stat. Gabriela Firea: „Banii aceştia reprezintă o plasă de siguranţă”

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunţat schimbări majore pentru toți copiii din România, în special pentru toți cei aflați în grija statului, prin sistemul de protecție.

„În sfârșit, au intrat în vigoare și ultimele modificări aduse în Parlament Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, pe care, doar datorită insistențelor noastre, am reușit să le deblocăm, după doi ani în care n-au putut fi aplicate. Este o răsplată extraordinară pentru munca de luni de zile depusă alături de toți colegii mei din minister și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, scrie romaniatv.net.

Sunt schimbări importante, pentru că vin cu beneficii reale pentru copiii aflați în sistemul de protecție specială. Concret, de acum, tinerii care împlinesc 18 ani și se află în grija statului au posibilitatea să primească, dacă optează pentru ieșirea din sistem, o sumă de trei ori mai mare decât cea care le revenea până acum, adică 7.650 de lei.

Știm cu toții cât de greu este să o iei de la zero, așa încât banii aceștia reprezintă o plasă de siguranță – chiar dacă doar de moment – pentru cei care vor să-și ia singuri viața în piept. Să nu uităm, însă, că vorbim despre copii care ar trebui să dea acum piept cu viața reală pentru prima dată!

Așa încât, mi-aș dori ca fiecare dintre ei să aibă alături oameni în care să aibă încredere și care să le explice că tentația de a risipi fără să clipească o suma mare de bani și de a nu se gândi ce va fi de a doua zi încolo nu e nicidecum alegerea pe care să o facă!

Pentru mulți dintre ei, a pleca din sistem la 18 ani poate părea visul împlinit, pe care l-au așteptat toată adolescența. Dar care s-ar putea să le frângă aripile și așa fragile! De aceea, e important să știe că au și varianta de a rămâne în continuare în grija statului, chiar dacă au devenit majori.

Pentru că am căutat să-i ajutăm și pe cei care își doresc să meargă în continuare la școală, într-o formă de învățământ la zi sau care au un loc de muncă. Aceștia vor primi, până când vor împlini 26 de ani, o indemnizație lunară de 2.500 de lei, o sumă care cu siguranță le va fi de folos pentru a se întreține și pentru a-și construi treptat un viitor solid”, a anunţat ministrul pe pagina de Facebook.

Gabriela Firea a mai anunţat că tot de acum se aplică şi măsurile care vin în sprijinul persoanelor sau familiilor care au în plasament copii care nu mai pot crește alături de părinți.

„În premieră, aceștia vor primi, pe lângă alocația lunară de plasament, o indemnizație care ajunge la 420 de lei pe lună.
Toate aceste facilități au fost gândite tocmai pentru a le întinde o mână de ajutor acestor copii și tineri, care n-au avut șansa unor familii care să-i sprijine și să le fie alături. Vrem astfel să le facem mai ușor startul în viața de adult și să le arătăm că nu le întoarcem spatele și că nu au de ce să se simtă abandonați încă o dată”, a mai explicat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *