Încǎ din anii ’30, Telega era renumită pentru băile sale („Băile Telega”). Așezată în zona deluroasă a Subcarpaților Curburii, Comuna Telega se află la o distanță de circa 10 km de Câmpina. În jurul acestor bǎi s-a dezvoltat turismul balneoclimateric. Caracteristicile fizico-chimice ale lacului central Telega, gradul ridicat de concentrație al sării (clorură de sodiu și altele) și stabilitatea apei conferă acțiuni terapeutice pentru diferite boli.  În prezent, Lacul Central (Lac 1) care a fost luat în concesiune pe 49 de ani de către o firmă, este  singurul lac din zonă cu cele mai multe proprietăți terapeutice după cum urmează:

  • manifestări reumatismale degenerative, incluzând artroze (gonartroză, cocsartroză, manifestări artrozice la nivelul coloanei vertebrale) și periarticulare (periartrită la umăr, șold, genunchi, bursite, tendinite);
  • sechele post-traumatice;
  • sindroame dureroase de tip neurologic;
  • boli ginecologice (anexită, scleroză chistică, sterilitate)
  • afecțiuni vasculare periferice: arteriopatie obliterantă-stadiul I și II, insuficiență veno-limfatică (varice la membrele inferioare, edem limfatic);
  • afecțiuni ale căilor respiratorii superioare (rinite, rinosinuzită, faringită) sau bronșită cronică.

https://www.facebook.com/BaileMineraleTelega/videos/1648538868512648/

Gazdele Complexului Lac 1, îşi aşteaptă clienţii cu o multitudine de oferte la cele mai mici preţuri. Cei care calcă pragul acestor băi beneficiază de masaj terapeutic, reflexoterapie, kinetoterapie, împachetări cu parafină. Consultaţia la medicul balneolog – reumatolog dr. Sântimbreaunu Vasile este gratuită.

Şezlongurile, baldachinele,  şi umbrelele sunt gratuite, iar pensionarii au reducere la biletul de intrare, biletul costând doar 9 lei.

Locuitorii comunei Telega plătesc  6 lei intrarea.

Persoanele cu handicap au intrarea gratuită.

Pe plajă se află un bar care oferă băuturi răcoritoare, alcoolice şi cafea la preţuri modice.

Gazdele Complexului Lac 1

În rest, dacă vreţi să vizitaţi împrejurimile, nouă obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monumente de interes local, toate aflate în satul Telega. Șapte dintre ele sunt clasificate ca monumente de arhitectură: casele Joița Ținteanu (1894–1898), Maria Turcu, Maria Brebeanu (sfârșitul secolului al XIX-lea), Virginia Stăncioiu (1902), Nicolae Bucătaru, Gheorghe Mocanu (1920) și Tinca Brebeanu (1930). Celelalte două, clasificate ca monumente memoriale sau funerare, sunt două cruci de piatră: una datând din secolul al XVIII-lea, aflată pe Ulița Stoienilor în curtea lui Stoian T. Gheorghe; și alta din 1853 aflată pe terenul lui Drăghicescu Ioan din cartierul Lambeștii de Jos (conform Wikipedia)

sursa: revistapasiuni.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *