Vața de Sus, satul izolat în Munții Zarandului, aflat la 20 de kilometri de municipiul Brad, a devenit în ultimii ani o atracție turistică tot mai căutată, iar motivul principal nu îl mai reprezintă celebrele băi termale din zonă ci Arsenie Boca. Aici s-a născut și și-ar fi petrecut primii ani din viață marele duhovnic Arsenie Boca.

Locul este tot mai căutat de pelerini, în preajma datei de 29 septembrie, ziua de naștere a marelui duhovnic. Chiar dacă nu au profitat material de brandul Arsenie Boca, localnicii din satul Vața de Sus au satisfacția că zona este, oarecum, binecuvântată. „Aici nu s-au întâmplat de când mă știu calamități. Recoltele nu ne-au fost distruse de grindină sau inundații, n-au fost epidemii și acest lucru îl punem și pe seama binecuvântării date de părintele Arsenie Boca”, spuna Maria Vasiliu, una dintre localnice. Femeia și-a agățat pe poartă o fotografie cu portretul călugărului, la fel cum au făcut-o cei mai mulți dintre săteni. Portretele călugărului și crucile sunt nelipsite din casele oamenilor din sat, și pot fi văzute chiar în intersecțiile și în stațiile de autobuz din Vața de Sus și satul vecin Căzănești. Cultul lui Arsenie Boca se vede cel mai bine în preajma bisericii ortodoxe. Încă din primele zile de toamnă, localnicii din Vața de Sus se pregătesc de parastasul lui Arsenie Boca, știind că în fiecare an numărul celor care vizitează această zonă este tot mai mare. Curtea bisericii ridicată în anul 1925 în Vața de Sus este curățată de buruieni, iar mormintele sunt îngrijite, pentru ca turiștii să se poată simți confortabil în timpul ceremoniilor religioase care vor avea loc aici.vata de sus (7)

Parastas pe 25 septembrie

„În acest an, parastasul părintelui va avea loc în 25 septembrie. S-a stabilit să fie mai devreme pentru a cădea într-o duminică. Ne așteptăm să ajungă aici o mulțime de oameni. Vor veni și politicieni, așa cum au venit și în anii trecuți, Dan Diaconescu și Gheorghe Funar în 2014, iar Gheorghe Funar și anul trecut”, spune crâsnicul bisericii. În semn de omagiu adus călugărului și pentru a semnaliza prezența acestuia în istoria locului, a fost pictat pe zidul casei parohiale a bisericii, în chip de sfânt. De asemenea, localnicii i-au ridicat o troiță în curtea lăcașului religios, unde cei care ajung la biserică sunt invitați să depună o lumânare. „A fost un om sfânt care a binecuvântat acest sat. Însă a plecat de mic de pe aceste meleaguri, părinții lui s-au despărțit și fiecare dintre ei este înmormântat în alte locuri, mama la Hălmagiu, iar tatăl său la Vârfurile, tot în județul Arad. Până cu câțiva ani în urmă, noi știam că mama sa, Creștina Popa, avea locul de veci în cimitirul nostru, iar oamenii aduceau flori, însă apoi s-a cercetat și s-a găsit mormântul ei în Hălmagiu”, povestește crâsnicul.vata de sus (11)

Locul de naștere al părintelui Arsenie Boca se află, potrivit unor mărturii, la circa 10 kilometri de biserica ortodoxă. Drumul spre Dealul Bujoara, acolo unde s-a născut duhovnicul, traversează satele Vața de Sus și Căzănești. O parcare în care a fost ridicată o troiță și sunt depuse candele și icoane și un indicator pe care a fost scris doar „Arsenie Boca”, alături de semnul de monument istoric, marchează direcția pe care pelerinii pot ajunge la vatra lui Arsenie Boca.

Biserica a rămas nesfințită

Drumul urcă apoi șerpuit prin pădure, iar la capătul lui, pe pajiștile pustii în trecut, vizitatorii sunt întâmpinați acum de o bisericuță de lemn, cu acoperiș din foiță de aur, în jurul căreia se află mai multe construcții, monumente și cruci. „Am cumpărat acest teren cu gândul de a ridica aici un schit. Aici însă nu au avut loc slujbe, în afară de parastasul ținut părintelui, în urmă cu un an, cu acordul Episcopiei Devei și Hunedoarei”, spune preotul Mircea Toie. Schitul nu a fost sfințit până în prezent, iar motivele pentru aceasta au rămas un mister, spun localnicii.vata de sus (8)

La câteva zeci de metri de bisericuță, în locul unde s-ar fi născut Arsenie Boca a fost ridicat un bordei, din materiale provenite din demolarea vechii vetre a familiei Boca. Căsuţa din lemn şi chirpici, cu pereţii acoperiţi de portretele de mari dimensiuni ale lui Arsenie Boca, păstrează o parte din mobilierul fostei case părintești: un pat vechi de peste 100 de ani, o măsuţă şi o băncuţă, toate din lemn. „Până în urmă cu câţiva ani, această căsuţă, folosită şi ca şură, fusese lăsată în paragină. Ea a fost amenajată, pentru a putea fi din nou locuită. Deşi drumul este greu până aici, tot mai mulţi oameni ajung pe Dealul Bujoara pentru a vedea unde s-a născut părintele”, relata călugărul Nicolae Ionescu, cel care a avut grijă de casa de pe deal, în prezent fiind internat în spital.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *