Specialiștii în nutriție atrag atenția că românii se îmbolnăvesc cu bună știință. Aceștia sunt codași la consumul de iaurt, kefir, sana sau lapte bătut, iar studiile anuale arată că în România o persoană consumă mai puțin de un iaurt pe săptămână, de 5 ori mai puțin decât francezii, de exemplu.
Asta înseamnă circa 7 kilograme de produse lactate fermentate pe an, pe persoanăî, față de 18 kilograme cât consumă anual un bulgar sau 35 de kilograme cât consumă anual un francez. „O persoană ar trebui să consume în fiecare zi iaurt. Studiile arată că cei care con sumă regulat iaurt, sana, kefir sau lapte bătut sunt mai puțin predispuși, cu 24 de procente, să se îmbolnăvească de diabet zaharat. Recomand consumul de iaurt în orice moment al zilei și recomand iaurtul gras, cel care depășește 3% procentul de grăsime, chiar și în curele de slăbire. Pentru că cea mai bună dietă este cea pe care o urmezi pentru că îți place. Dacă eu îi recomand unui om care vrea să slăbească un iaurt degresat, de 0,1% grăsime, acesta la un moment dat se va sătura, pentru că nu îi place gustul”, a declarat profesorul Nicolae Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, vineri, în cadrul unei conferințe de presă pe tema obiceiurilor alimentare ale românilor
Nutriționistul a mai precizat că iaurtul este recomandat pentru consum atât persoanelor care își doresc să scape de câteva kilograme în plus, cât și celor care au deficit de calciu sau persoanelor care au un regim alimentar echilibrat.
Lipsa consumului de iaurt nu duce doar la creșterea riscului de îmbolnăvire cu diabet zaharat, ci și de îmbolnăvire a sistemului digestiv. „Ne confruntăm cu foarte mulți pacienți care vin la noi și spun că au dureri abdominale, senzație de balonare, constipație sau diaree, însă la rezultate nu le iese nimic rău. Oamenii sunt obișnuiți ca pentru orice stare de rău să găsească drept explicație o leziune. Tubul digestiv se poate îmbolnăvi și fără să existe leziuni, iar boala intestinelor iritabile nu este gravă, dar nu te lasă să trăiești. Am pacienți care vin și îmi spun că preferă să fie supuși unei operații de colon, decât să trăiască cu simptomele intestinului iritabil. Tubul digestiv se irită și pentru că pacienții nu consumă iaurt aproape deloc, pentru că organismului îi lipsesc acele bacterii de care are nevoie ca să funcționeze normal”, a mai declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă profesorul Dan Dumitrașcu, specialist în gastro-enterologie.
Medicul a mai precizat că în România lipsa consumului de iaurt ține de educație.
sursa: voceatransilvaniei.ro