Maria Dinulescu

Maria Dinulescu are rolul principal feminin din piesa lui Dan Puric, Înşir’te mărgărite,  spectacolul care redeschide Sala Mare şi marchează finalizarea amplului proces de reconstrucţie, reabilitare şi modernizare a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Premieră oficială (intrare pe bază de invitaţii) va avea loc pe 18 aprilie 2015. Publicul larg va putea să vadă spectacolul pe 19, 21, 29 şi 30 aprilie anul curent. Spectacolul regizat de Dan Puric are o distribuţie impresionantă – 80 interpreţi, nume consacrate şi actori foarte tineri – şi beneficiază de 300 de costume, de o mulţime de pălării impresionante, dar şi de muzica (originală) semnată de Gheorghe Zamfir.
La rândul ei, coregrafia include elemente de pantomimă, step, dans popular românesc şi contemporan, balet, tango, flamenco şi mişcări inspirate din artele marţiale.
Feeria dramatică a lui Victor Eftimiu s-a jucat pentru prima dată pe scena Teatrului Național din București în 1911. De atunci, textul a suferit modificări şi a fost montat în numeroase versiuni pe scenele ţării. Noua viziune, cu care vă veţi întâlni pe scena Teatrului Național București este o provocare și pentru actorul și regizorul Dan Puric.

TNB 1TNB 2
Dan Puric realizează și de această dată o versiune nouă şi modernă a unui text foarte cunoscut, transfigurând feeria într-un regal scenic închinat iubirii, construit în repetiţii susţinute în care crează, împreună cu echipa sa, de mai multe luni.

„Întalnirea cu Încrederea domnului Ion Caramitru și Deschiderea domnului Dan Puric a venit în momentul când aveam cea mai mare nevoie de un astfel de rol. Le sunt recunoscatoare pentru șansa oferită și vă pot spune că m-am bucurat la maximum de libertatea artistică oferită. „Sorina”, personajul pe care îl interpretez în această noua producție a TNB, este partea mea de vulnerabilitate și de curățenie sufletească. Sunt fericită că acest rol mă ajută să prezint cu credință și curaj o parte importantă din mine”, ne-a declarat actrița Maria Dinulescu.

„Nu ştiu cum, dar Eftimiu a făcut un basm modern fără să-l modernizeze. I-a păstrat sănătatea sufletească, inocenţa şi frumuseţea. Într-o societate confuză în care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifică, limpezeşte. El nu poate să mintă pentru că e făcut pentru copii. Nevoia de basm o consider azi necesară pentru că lumea se urâţeşte, iar basmul e un reflex de igienă sufletească… Acest spectacol este profund românesc şi, de aceea, poate fi oricând internaţional”, a declarat actorul și regizorul Dan Puric.

Înşir’te mărgărite ne conduce pe firul poveştii, către noi înşine. „Povestea” lui Dan Puric copleşeşte prin monumentalitate tragică, dar şi prin duioşie, atribut care o apropie de substanţa basmului românesc, de adevărul fundamental al vieţii.

Scenografia și costumele sunt semnate de Doina Levința al cărei concept pune în valoare un univers impresionant de forme și culori.

Din distribuție fac parte: Dan Puric, Maria Dinulescu / Beatrice Rubica, Lari Giorgescu / Ștefan Ruxanda, Silviu Biriş / Gavril Pătru, Constantin Dinulescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Carmen Ionescu, Ovidiu Cuncea, Alexandru Hasnaş, Axel Moustache, Eduard Adam, Oana Vânătoru, Afrodita Androne, Iuliana Moise, Tatiana Constantin, Erika Băieşu, Violeta Huluba, Florin Roșu, Silviu Oltean.

Maria Dinulescu, Dan Puric
Despre Maria Dinulescu

Maria Dinulescu a intrat in atentia publicului in anul 2003, cand „Trafic”, unul dintre primele scurt metraje in care a jucat a castigat Palme D’Or la Cannes. Peliculele care au adus-o inapoi la celebrul festival internațional au fost „California Dreamin’ (endless)” care a primit premiul Un Certain Regard in anul 2007, iar in 2014 “Stepping Out” pentru care a primit premiul pentru cea mai buna actrita la Hollywood , in cadrul LA Indie Film Festival.

Pana acum, Maria Dinulescu a jucat in peste zece scurt metraje, piese de teatru independent, reclame, videoclipuri si a prezentate diferite emisiuni de televiziune, De asemenea cunoscuta și respectata actriță a jucat in 12 lung metraje, si in cateva seriale de televiziune – precum serialul „In Deriva”, difuzat de HBO.

Cu personajul din filmul „Pescuit Sportiv” a castigat Premiul pentru cea mai buna actrita la festivaluri internationale, ca BAFICI Argentina, sau Festivalul de Film de la Salonic si cu personajul “Monica” din “California Dreamin’ (endless)” la festivalurile BAFICI din Georgia si Arte Mare din Franta. In Romania a fost aleasa Cea mai buna actrita a anului 2009 intr-un fim romanesc, in cadrul Best Film Fest.

Pentru performanta sa, Maria Dinulescu a primit aprecieri si din partea publicatiilor Hollywood Reporter si Variety. Astfel, rolul Anei din „Pescuit Sportiv” a fost categorisit ca fiind unul foarte dificil, iar jocul actritei a fost apreciat ca fiind unul “fascinant si efervescent”.

Maria s-a mutat in Los Angeles unde a luat clase de actorie la UCLA si Gorundlings Theater & School si a participat la nenumarate workshop-uri cu profesionisti recunoscuti. A jucat in cateva scurtmetraje pentru studentii facultatilor USC si New York Film Academy, unul dintre ele “Stepping Out” audicandu-i Premiul pentru cea mai buna actrita la Los Angeles Indie Film Festival 2014. Este membru al Academiei Europene de Film si a jurizat nenumarate festivaluri de film in America si Europa.

Colaborarea cu Teatrul National Bucuresti si regizorul Dan Puric este prima experienta semnificativa in teatru a Mariei. Ea a mai jucat in piese regizate de Gianina Carbunariu, Marcel Top, Cornel Todea si Thomas Otto Zinzi. A terminat actoria la clasa profesorior Sanda Manu si Ion Cojar, are un master UNESCO in teatru si cultura japoneza, vorbeste fluent engleza si italiana, a facut workshop-uri de teatru-dans cu Ivo Dimicev si Cosmin Manolescu, a participat la workshop-uri de teatru ale regizorilor Silviu Purcarete, Andrei Serban si a dezvoltat proiectul “The Human Voice” cu profesorul David Chambers la Yale University.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *