Lia Lungu: ”Multumesc Doamne ca mi-ai dat”

”HAPPY THANKSGIVING ! Astazi, este ziua recunostintei, satbatorita incepand cu anul 1620 in America. Sunt multe legende despre Ziua Recunostintei si probabil majoritatea adevarate. Original, a inceput in zona Boston, unde pilgrims (populatie din Anglia) acosteaza Primavara, asezandu-se in Plymouth. Bastinasii amerindieni Squanto, ii ajuta invatandu-i sa cultive porumb, cartofi, sa pescuiasca si sa vaneze. Toamna, au avut recolte bogate si drept multumire, au sarbatorit impreuna cu Squanto , multumindu-le lor si lui Dumnezeu. Alta legenda, intamplata intr-o alta parte a nordului American, spune despre europenii ajunsi spre sfarsitul verii in America. A venit repede frigul, proviziile li s-au terminat, nu gaseau nimic de mancare, parte dintre ei ajunsi la limita, au murit. Credeau ca acesta le este sfarsitul, cand, au aparut carduri de curcani salbatici infometati si ei….Pronie cereasca! Prin curcani s-au salvat iesind din Iarna. De aceea se mananca curcan de Ziua Recunostintei, spunandu-se: ” Multumesc Doamne ca mi-ai dat”. De Thanksgiving este bine sa ai la masa un nou venit pe pamant american. Iti va merge bine tot anul. Se sarbatoreste cu fast in familie, au loc vestitele parazi de Thanksgiving, se fac rugaciuni si invocatii de multumire….

 Presedintele american, pardoneaza( adica decreteaza salvarea vietii unui curcan) cu mare pompa, chiar la Casa Alba! Dar, in Plymuth, se face si o parada de jelanie, pentru felul in care parte dintre emigrantii europeni, au inteles sa „multumeasca” amerindienilor, furandu-le teritoriile, decimandu-i prin războaie sau alcoolism, inchizandu-i in rezervatii….Europenii si sutele de neamuri venite in America, adica americanii de astazi, se raporteaza la sarbatoare dupa cat sunt de omenosi, de spiritualizati, de adevarati. Dar nu uitati, americani spun ca: ” NU POTI FI UN BUN AMERICAN, DACA NU ESTI UN BUN PATRIOT!””, scrie Lia Lungu pe Facebook.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Lumea Presei - Știri și informațiiRO PRESS - Știri, Informații, Reportaje, Interviuri, AncheteTomis Press - Știri și informațiiAdyDev Media