Efectul extraordinar al lăptişorului de matcă, numit şi „elixir al tinereţii”, este apreciat de secole pe toate continentele. Oamenii de ştiinţă din zilele noastre continuă să studieze şi să descifreze tainele acestui leac, pregătit de albine, în farmacia stupului.

Din secretele stupului

În laboratorul stupului, miraculosul lăptişor de matcă, substanţa de culoare crem-aurie, se obţine din amestecul substanţelor existente în glandele secretoare ale unor albine tinere, de 4-12 zile, şi miere. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul acestui tonic (atât tinerilor cât şi vârstnicilor) pentru că regenerează organismul, îi îmbunătăţeşte starea generală şi previne îmbolnăvirile.

Beneficiile oferite de lăptişorul de matcă:

Lăptişorul de matcă este un tonic care încetineşte procesele de îmbătrânire şi de senilitate şi îmbunătăţeşte memoria. Alte efecte terapeutice ale lăptişorului de matcă sunt:

-Creşte rezistenţa organismului, vigoarea fizică şi scade senzaţia de oboseală;
-Combate îmbolnăvirile cu micoze şi fortifică sistemul imunitar;
-Are efect antiinflamator şi accelerează vindecarea inflamaţiilor articulare de origine reumatică; -Ajută la reducerea nivelului colesterolului rău din sânge;
-Acţionează benefic în afecţiunile cardiace, psihice şi nervoase;
-Este benefic pentru ochi;
-Accelerează vindecarea rănilor şi a oaselor lezate;
-Este şi un elixir al tinereţii tenului, foarte apreciat în industria cosmeticelor.


Substanţele active din lăptişor

Specialiştii au studiat compoziţia acestui elixir şi au constatat că acesta conţine cei mai importanţi nutrienţi dăruiţi omului de natură:

– Acetilcolina, o substanţă care deţine un rol important în transmiterea influxului nervos, atât în sistemul nervos central, cât şi în cel periferic. De aceea, curele intensive cu lăptişor de matcă au efecte extraordinare asupra sistemului nervos.
– Un fapt mai puţin cunoscut este că lăptişorul de matcă este mai bogat în complexul de vitamine – respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12- decât drojdia de bere. Dintre acestea, cea mai importantă este vitamina B5 (acidul Pantotenic), care acţionează benefic asupra sistemului nervos şi a glandelor suprarenale; de aceea, B5 a primit şi numele de „Vitamina antistres”.
– Lăptişorul de matcă mai conţine: 15% zahăr, 6% lipide, 12-13% proteine, alcătuite din 17-20 de aminoacizi esenţiali, necesari pentru buna funcţionare a organismului, precum şi minerale şi colagen, o substanţă care protejează tinereţea tegumentului, a părului şi a unghiilor.
– 10 HDA, o substanţă activă importantă, care-l trece în categoria superalimentelor. Aceasta combate bacteriile, ciupercile şi viruşii. Printre substanţele active, lăptişorul de matcă mai conţine hormoni şi fermenţi.

Utile

– Lăptişorul de matcă pur se păstrează la frigider şi se omogenizează cu miere: 10 g lăptişor pur în 500 g miere. Se administrează dimineaţa, câte o linguriţă sublingual, timp de 30 de zile

sursa: clicksanatate.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *