Iubirea se întoarce la cel ce iubeşte, bucuria se întoarce la cel ce dăruieşte

Este un fapt confirmat în experienţa noastră, că viaţa este aşa cum trebuie, numai atunci când ajutăm pe alţii atât cât trebuie. În felul acesta, vă oferiți posibilitatea de a trăi una dintre cele mai frumoase senzaţii: aceea de a cunoaşte o mulţime de binecuvântări, pentru că sunteţi voi înşivă o binecuvântare altora.

Regula după care am făcut asta o viaţă întreagă a fost următoarea: Dă o zecime de pomană, depune o zecime în bancă şi cheltuieşte restul cu bucurie şi aducând slavă lui Dumnezeu! Bineînţeles că nu toţi cei care fac lucrul acesta se şi îmbogăţesc, aşa cum nici cei care sunt bogaţi nu sunt neapărat generoşi. Dar este un fapt confirmat în experienţa noastră, că viaţa este aşa cum trebuie numai atunci când ajutăm pe alţii atât cât trebuie.

Aşa că, în locul tău, eu aş stabili o regulă fixă, încă de devreme în căsnicia voastră, şi să vă dezvoltaţi propriul simţ al responsabilităţii faţă de cei nevoiaşi. În momentul în care aţi ajuns să priviţi banii ca pe un mijloc de a-i ajuta pe alţii, sau pe voi ca pe nişte instrumente prin care Dumnezeu îi ajută pe alţii, aţi făcut deja paşi mari:

– v-aţi protejat de continua nefericire a egoismului;

– v-aţi creat un reper ce vă va ajuta să nu vă pierdeţi orientarea atunci când veţi prospera financiar;

– v-aţi oferit posibilitatea de a trăi una dintre cele mai frumoase senzaţii: aceea de a cunoaşte o mulţime de binecuvântări, pentru că sunteţi voi înşivă o binecuvântare altora.

Eşti destul de inteligent ca să îţi dai seama că nu vorbim aici despre o metodă de a obţine mai mult. Această filosofie – de a da mai mult pentru a primi mai mult – atinge un nivel existenţial al vieţii. Cei care au îndrăzneala să facă acest pas vor afla că Dumnezeu cel milostiv caută mereu mâini prin care să îşi verse binecuvântările asupra altora. În centrul lumii pe care a creat-o stau legile după care ea funcţionează, iar una dintre ele este că iubirea se întoarce la cel ce iubeşte, bucuria se întoarce la cel ce dăruieşte şi fericirea este a celui care are toate conturile reglate.

(Charlie W. SheddScrisori către Filip. Sfaturi unui tânăr căsătorit, Editura Bizantină, București, 2011, pp. 131-132)

sursa: doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lumea Presei, lumeapresei.ro