Dacă eşti însărcinată şi ţii la sănătatea ta şi a viitorului bebeluş, ai grijă la cosmetice şi la produsele de îngrijire a părului. Micuţul din burtică ta este că un aspirator de substanţe nutritive, dar şi toxice din corpul tău. Aşa că, ai grijă nu numai la ce mănânci şi la ce crème de îngrijire foloseşti pe perioada sarcinii, dar şi la vopseaua de par pe care o aplici!

Parabeni, siliconi, rezorcină, SLS, SLES, PEG-uri, PPD-uri, OGM-uri, siliconi, uleiuri minerale, coloranţi sintetici, polimeri acrilici, propylene glycol, parfum sintetic, formaldehidă, resorcină sunt doar câteva dintre substanţele chimice regăsite în cosmetice sau în produsele de îngrijire corporală sau în şampoane şi în vopseaua de par. Cu efecte nocive pe termen lung. Unele dintre acestea îţi pun în pericol chiar sarcina.

Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România realizat în 2016 a scos la lumina faptul că 69% dintre vopselele pentru colorarea părului trebuie retrase urgent de la comercializare!

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a lansat anul trecut Campania naţională de informare şi conştientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S – produsele cosmetice şi de îngrijire personală”

Au fost achiziţionate din hipermarketuri, farmacii şi magazine naturiste 48 tipuri de vopsea pentru colorarea părului, produse în diferite ţări (15 la număr) în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor şi al corectitudinii informaţiilor şi menţiunilor. Analiză nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipa de experţi coordonată de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu, iar rezultatele au fost îngrijorătoare:

–         77% dintre vopselele analizate au în compoziţie dioxane;

–         75% dintre vopsele analizate au în compoziţie amoniac;

–         69% dintre vopselele analizate au în compoziţie PPD ( pară-fenilendiamina/p-fenilendiamina/1,4 benzendiamine);

–         65% dintre vopselele analizate au în compoziţie parfumuri sintetice;

–         60% dintre vopselele analizate au în compoziţie peroxid de hidrogen;

–         40% dintre vopsele analizate au în compoziţie sodium laureth sulfat;

–         38% dintre vopsele analizate au în compoziţie parabeni;

–         38% dintre vopselele analizate au în compoziţie polietilen glicol;

–         34% dintre vopselele analizate au în compoziţie disodium EDTA;

–         32% dintre vopselele analizate au în compoziţie resorcinol;

–         15% dintre vopselele analizate au în compoziţie sodium lauril sulfat.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România. Alec Blenche, Co-Owner şi Co-Founder la Viaţă în verde viu şi Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Ştiinţele Consumatorului şi Managementul Calităţii, ASE Bucureşti, au explicat şi ce reprezintă pentru sănătatea noastră substanţele din vopselele pentru par.

PPD- denumirea prescurtată a Pară-fenilendiamina. Este cel mai periculos ingredient din compoziţia vopselelor de par şi îl regăsim în în 69% dintre acestea. Acesta poate fi regăsit şi sub denumirea p-phenylenediamine sau 1,4 benzendiamine. PPD pătrunde în firele de par şi foliculii acestora şi afectează proteinele din piele, favorizând apariţia reacţiilor alergice. Pielea poate deveni roşie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzaţie de arsură şi mâncărime. Reacţiile alergice pot include şi dificultăţi în respiraţie, care pot deveni fatale. Efectele pe termen lung ale expunerii la această substanţă chimică includ astm, limfom non-Hodgkins şi lupus; acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de san, uterin şi vezica urinară.Din acest motiv atât în Uniunea Europeană, cât şi în alte state extracomunitare (Canada, Japonia) folosirea să în cosmetice este interzisă.

Amoniacul este un ingredient care se regăseşte în 75% dintre produsele analizate şi este iritant pentru piele, ochi şi sistemul respirator. Acesta poate cauza astm şi dificultăţi în respiraţie.

Dioxane (ingrediente cu terminaţiile myreth, oleth, laureth, ceteareth) (se regăseşte în 77% dintre produsele analizate) este un puternic perturbator hormonal şi alterează structura pielii permiţând pătrunderea chimicalelor în straturile profunde ale pielii;

Parfumurile sintetice (există în 65% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziţia lor şi conţin cantităţi mari de toxine şi chimicale neafişate. Parfumul sintetic provoacă iritaţii ale pielii, dermatite, migrene, ameţeli, tuşe violenţă, hiperpigmentare.

Persulfaţii (sulfatii de sodiu, potasiu şi amoniu) sunt întâlniţi în vopseaua de păr şi decolorant, în concentraţii de până la 60%, deşi numai o compoziţie de 17,5% poate irită pielea. Aceştia cresc riscul de astm pentru că inhalarea acestor vapori poate afecta grav plămânii.

Peroxidul de hidrogen se regăseşte în peste 60% dintre produsele analizate.Acest ingredient este cunoscut sub denumirea de apă oxigenată şi este folosit pentru decolorarea părului. Testele pe animale au demonstrat că apă oxigenata afectează sistemul respirator şi pe cel nervos. Mai mult, unele studii sugerează că apă oxigenata ar modifică structura ADN, iar asta poate cauza inclusiv cancer (de sânge, de san sau vezica). Este coroziv, iar utilizarea peroxidului de hidrogen a fost chiar interzis în ţări precum Japonia şi Canada.

Propylen glycol (există în 57% dintre produsele analizate) este un emulsificator care are rolul de a absorbi apă şi de a păstra umiditatea în cosmetice. Acesta poate cauza iritaţii la nivelul pielii şi ochilor, iar produsele cosmetice ce conţin Propylen Glycol le sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

4-amino-2-hydroxytoluene se regăseşte în 42% dintre produsele analizate şi are rolul de a conferi culoare părului. Acest ingredient este un puternic alergen uman, potrivit Cosmetic Ingredient Review.

SLES (Sodium Laureth Sulfate) (există în 40% dintre produsele analizate) este un surfactant, o substanţă sintetică ieftină (detergent) cu rol de spumant. Acesta poate cauza căderea părului, precum şi iritaţii la nivelul pielii, ochilor şi tractului respirator. SLES este periculos pentru că în procesul de producţie se poate uşor contamina cu 1,4 dioxan şi oxid de etilen, primul fiind pe lista de chimicale cancerigene a Agenţiei Internaţionale de Studiu al Cancerului.

Parabenii sunt conservanţi ce apar în vopselele de par sub formă de „methyl-”, „ethyl-” şi „propyl-paraben” şi se regăsesc în 38 % dintre produsele analizate. Provoacă alergii şi probleme respiratorii. Dereglează sistemul hormonal, producând un exces de estrogen, ceea ce poate duce la cancer de sân. În plus, studiile arată că methylparabenul aplicat pe piele reacţionează cu razele UVB, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a pielii şi la distrugerea ADN-ului.

Disodium EDTA (EDTA – acid etilendiaminotetracetic sintetizat din formaldehidă şi cianură de sodiu) (există în 34% dintre produsele analizate) este un controlor de vâscozitate folosit pentru a preveni deteriorarea cosmeticelor şi produselor de îngrijire. Acest ingredient alterează structura pielii permiţând substanţelor chimice să pătrundă în straturile profunde ale pielii cauzând dermatită de contact şi probleme hormonale.

PEG (Polyethylene Glycol) este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat la scară largă în industria cosmetică. Polyethylene Glycol-ul există în 34% dintre produsele analizate şi are rolul de a ajută alte ingrediente să pătrundă mai uşor în piele, de a stimula absorbţia. Această funcţie a PEG este în special periculoasă atunci când produsul cosmetic conţine şi alte ingrediente dăunătoare, care pătrund astfel în piele mai uşor. Cu cât este mai mic numărul după literele PEG, cu atât mai mult stimulează absorbţia în piele. Este sintetic şi poate cauza reacţii alergice toxice, acnee, dermatită de contact şi este potenţial cancerigen. În produsele analizate au fost identificate mai multe tipuri de PEG.

Toluenul se regăseşte în 32% dintre produsele analizate. Acesta poate provoca iritaţii ale pielii şi ale aparatului respirator, iar inhalat poate provoca ameţeli şi dureri de cap. Expunerile mărite pot duce la dermatite, deshidratare gravă, la malformaţii congenitale şi avort spontan.

Resorcinolul se regăseşte în 32% dintre produsele analizate. Este un ingredient foarte periculos fiind catalogat de către Uniunea Europeană că fiind dăunător pentru organism şi este extrem de iritant pentru piele şi ochi.În cantităţi mari, prin inhalare sau prin ingerare, resorcină a fost legată de pierderile de sarcina şi dereglările hormonale.

Paraffinum liquidum este un produs sintetic al petrolului procesat chimic care se regăseşte în peste 27% dintre produsele analizate. Acest ingredient poate provoca probleme respiratorii, alergii şi iritaţii ale pielii, afecţiuni neurologice, boli renale, pulmonare, cancer.

Ingrediente precum Cocamide DEA (Diethnolamina) (există în 21% dintre produsele analizate) şi Lauramide MEA (Monoetanolamina) (există în 2% dintre produsele analizate) sunt substanţe chimice de origine petrolieră şi sunt folosite pentru a obţine un PH neutru. Acestea pot da iritaţii ale pielii şi ochilor. De asemenea, pot da reacţii în urmă cărora să se formeze nitrozaminele recunoscute că substanţe cancerigene.

Cocamidopropyl betaine (există în 17% dintre produsele analizate) este un agent de curăţare care conţine un produs din petrol. Acesta poate cauza alergii, iritaţii ale ochilor, pielii şi plămânilor.

Methylisothiazolinone (exis¬ta în 17% dintre produsele analizate) este un conservant periculos deoarece prezintă risc crescut de dezvoltare a alergiilor, iar studiile recente pe celule cerebrale ale mamiferelor arată că acest ingredient ar putea fi toxic pentru creier.

Methylchloroisothiazolinone (există în 17% dintre produsele analizate) este unul dintre cei mai folosiţi conservanţi în industria cosmetică şi poate produce iritaţii la nivelul ochilor şi tenului, dar poate cauza şi boli pulmonare.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) (există în 15% dintre produsele analizate) este un surfactant ce produce spumă în contact cu apă. Expunerea prelungită la SLS este asociată cu dificultăţi de respiraţie, depresie, diaree, iritaţii severe ale pielii şi leziuni oculare. Organismul uman reţine SLS-ul până la cinci zile de la expunere. Este adesea „deghizat” într-o substanţă pseudo-naturală, prin explicaţia că „provine din nuca de cocoş”. Interacţionând cu alte substanţe formează nitraţi, care sunt recunoscuţi că şi substanţe cancerigene.

Phenoxyetanolul (există în 10% dintre produsele analizate) este un conservant folosit că alternativă la parabeni şi poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritaţii la nivelul pielii (dermatite) şi ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central şi poate da stări de vomă.

Conservanţi care eliberează formaldehidă (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil uree, Bronopol) se regăsesc în 9% dintre produsele analizate.Aceşti ingredienti eliberează încet, dar continuu cantităţi mici de formaldehidă, chimicale cancerigene. Efectele toxice ale acestor conservanţi sunt multiple:erupţii cutanate, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri în piept, infecţii ale urechii, oboseală cronică, ameţeală, insomnie.

Isopropyl alcohol (alcool izopropilic) (există în 8% dintre produsele analizate) este un solvent care alterează structura pielii, permiţând astfel pătrunderea cât mai adânc în epiderma a substanţelor chimice şi bacteriilor. Poate provoca iritaţii la nivelul pielii precum dermatite şi eczeme,  la nivelul ochilor, toxicitate la nivel reproductiv şi chiar cancer.

BHT (Hidroxitoluen butilat) (există în 2% dintre produsele analizate) este un antioxidant care are rolul de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacţiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului şi apariţia de tumori, este alergen pentru piele şi ochi şi de asemenea este potenţial cancerigen.

Coloranţii sintetici sunt folosiţi cu scopul de a „înfrumuseţa” aspectul compoziţiei. Se pot recunoaşte deoarece sunt inscriptionati pe eticheta că şi FD&C urmaţi de o culoare şi un număr. Aceşti coloranţi folosiţi în numeroase vopsele de par sunt derivati din substanţe petrochimice şi, din păcate, majoritatea au fost asociaţi cu reacţii alergice severe, astm, dureri de cap, greaţă, oboseală, nervozitate, scăderea capacităţii de concentrare şi chiar diverse forme de cancer.

După toate aceste explicaţii te gândeşti că cel mai bine ar fi să renunţi la a-ţi vopsi părul sau la spălatul părului cu şampon . Ei bine, nu-i aşa. Poţi utiliza produse bio, şampoane, măşti şi vopsea de par mai blânde, cu ingrediente organice. Ce înseamnă organic? Ingredientele din compoziţia cremelor, sampoanelor şi vopselelor de par lor să fie rezultatul agriculturii organice, adică fără îngrăşăminte, pesticide etc şi extrase prin metode naturale. Acestea trebuie să fie certificate de către una dintre organizaţiile autorizate din domeniu şi să fie etichetate că atare.

De altfel, în multe ţări, substanţe că PPD, resorcină, peroxid de hydrogen sunt interzise în industria cosmeticelor tocmai din cauza toxicitătii şi a efectelor negative asupra organismului uman.

Folosiți vopseaua de la firma Salerm Cosmetics!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *